Зима

Зима
Пролет

26 октомври 2017 г.

Симеонов - "боксовата круша" на кабинета

Вицепремиерът патриот Валери Симеонов трайно влезе във фокуса на общественото внимание и в новините със своята неизчерпаема енергия, свръхактивност и скандалите, които често пъти прави от нищото.
 
Още от първия ден на този пост в кабинета той се опитва всячески да демонстрира, че не е зависим от Бойко Борисов и си играе своя игра. 

При всеки удобен случай повтаря, че Борисов не му е никакъв, не му е ментор, просто управляват заедно - едва ли не по стечение на обстоятелствата. И понеже е импулсивен и упорит -  като си науми, че нещо е правилно, се впуска да го прави, ако пък е неправилно - тръгва да го оправя с рогата напред. Освен това не се съобразява с "наши" и "чужди", ако е преценил, че някъде има нередности – удря и не му пука чий интерес ще засегне.

Въпросът е защо Бойко Борисов си мълчи, дори не коментира -  макар и най-общо, действията и думите на вицето си. Това не е в неговия стил, особено когато са предизвикани негативни обществени и медийни реакции, не дай, Боже, предпоставки за протести. Възможните отговори са няколко.

Първият вариант е, че Борисов по някаква причина се страхува от Симеонов. По-скоро от неговата непредсказуемост и неизвестността на посоката, в която ще насочи действията си. Едва беше отшумял т. нар. нацистки скандал с непремерените приказки на Симеонов, и през лятото той хукна по морските курорти. В "Слънчев бряг" затваряше дискотеки и изключваше звукови уредби. Не се знае дали през зимата няма да тръгне и по Боровец, Пампорово и Банско.

После пък подгони председателя на КРИБ Кирил Домусчиев за приватизацията на "Български морски флот" и случилото се след нея.

След това си "изтърва" думите в "Нова телевизия", от което произлезе поредният скандал. Разбира се, този път не без съдействието и на бившия вече депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

По-лошото е, че Симеонов не можа да премери реакцията си, ами задълбочи нещата и още повече разпали скандала, като използва правителствената пресслужба, за да заплашва медии със съд. Тези му действия предизвикаха неодобрителна обществена реакция, журналисти излязоха на протест. ДПС използва случая, за да поиска оставката на вицепремиера. Дни по-късно пък - заради засекретената ограда по границата с Турция и разправиите му с депутатката от БСП Елена Йончева, оставката му поискаха и от левицата.

Бойко Борисов много добре знае, че всички тези действия на Симеонов рефлектират върху правителството и респ. върху него самия. Възможно е той вече да се е видял в чудо с Валери Симеонов, но няма как да го отстрани, тъй като ще бъде нарушено коалиционното споразумение с "Обединени патриоти" и правителството ще падне. Така че премиерът не може да направи нищо друго, освен да прехвърля топката в техния лагер и да подчертава, че става дума за отделна политическа сила, и патриотичните партии да си носят отговорността за своя кадър.

И коалиционните партньори на НФСБ не закъсняха да защитят Валери Симеонов. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи като причина за скандалите "дърварския" хумор на колегата си. Водачът на "Атака" Волен Сидеров пък си развали рахата от медения месец и го призова да не подава оставка. "Имам чувството, че и сняг да завали сега, пак ще се иска оставката на Валери Симеонов", заключи председателят на патриотичната парламентарна група. Според него има някаква фиксация от опозицията върху вицепремиера и настояването за оставка е тенденциозно. Сидеров похвали Симеонов, че е работяга, че го познава още от ученик и той е човек, който винаги иска да свърши нещо, макар че направил немалко грешки. Но това било за предпочитане, отколкото да си пасивен човек и да гледаш в тавана.

Абсолютно неадекватна беше реакцията на съпартиеца на Симеонов - депутата Валентин Касабов, който в стремежа си да го подкрепи използва срещу ДПС изключително грозни и обидни думи на омраза как щели да ги смачкат като дървеници. Те също поналяха масло в огъня.

Всички тези прояви няма как да не притесняват Борисов. Не стига, че целият Министерски съвет беше вкаран в скандала с медиите заради използването на сайта му за ултиматума на Симеонов, а сега хората му в парламента дразнят и се заяждат с ДПС. Партията, която отправя дежурни критики, но стигне ли се до важно гласуване, слага едно рамо на ГЕРБ. Ами, ако на почетния председател му писне и даде насоки за обръщане на палачинката. Правили са го и друг път.

Вторият възможен отговор е, че Валери Симеонов е полезен на Борисов.

Вицето служи за гръмоотвод на негативните обществени настроения и реакции. Нещо повече - чрез него, негови думи и действия, може да се проверява дълбочината на тези реакции, както и какво хората са склонни да приемат и какво не. Съзнателно или не, Симеонов влезе в ролята на персонаж, който на 90% измести Борисов от медийния фокус. Според наблюдатели премиерът си е взел сериозна медийна ваканция. А заместникът му, чиито ресори са с доста размити граници от демографска политика до икономика, вършее във всички сфери на обществено-икономическия живот. Така чрез него беше тествано евентуалното премахване на класа за прослужено време. Но след острата реакция и на синдикатите, и на гражданското общество и Борисов, и  финансовият министър Владислав Горанов заявиха, че този въпрос не е на дневен ред. Остава неясно дали атаката на Симеонов срещу уж лоялния към кабинета Домусчиев не е предварително консултирана с Борисов. С други думи, премиерът пуска напред вицето си, за да обере негативите, ако има такива, а той да остане незасегнат от тях. Ако подхвърлените от Симеонов идеи се приемат - добре, значи може да започне прилагането им. Ако се отхвърлят от хората - значи се дава заден ход, оттеглят се и се забравят.

Разбира се, съществуват и други тълкувания на мълчанието на Бойко Борисов за поведението на вицепремиера му, който на моменти създава впечатление, че се е самозабравил. Според някои министър-председателят все още не е решил какво да прави с него, обмисля и изчаква да мине европредседателството ни.

Други пък смятат, че просто не може да озапти Валери Симеонов и затова го е оставил да прави каквото иска, молейки се само да не премине определени граници. Намират се и такива, които са на мнение, че в момента за Борисов са по-важни външнополитическите му изяви и решаването на важни европейски въпроси, затова не се вълнува чак толкова от поведението на Симеонов вътре в страната. А и вероятно е убеден, че негативите ще си останат за Патриотите, както се случи с Реформаторите, които също бяха пускани напред като "пушечно месо", без да бъде засегнат лично той и партията му ГЕРБ.

"Обединени патриоти" често повтарят, че "ние не сме като онези", визирайки предишните коалиционни партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок. Но с поведението си част от тях може да предизвикат носталгия у Борисов към лоялни и лично предани му хора като Петър Москов и Николай Ненчев, да не говорим за Божидар Лукарски. 

Каквито и да са причините и мотивите на Бойко Борисов да търпи Валери Симеонов, засега едно е сигурно - че перманентните атаки на БСП и лидера й Корнелия Нинова срещу управляващите и най-вече срещу ГЕРБ вместо да разклатят коалицията, по-скоро я консолидират, карат партиите да се държат здраво една за друга. 


А дали ще има предсрочни избори зависи най-вече от това, дали коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще се разпадне.

Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар