Зима

Зима
Пролет

9 октомври 2017 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (2-6 октомври)

Понеделник, 2 октомври


Седмицата започва като седмица на Делян Добрев. Към края ще прерасне в дни на Локо* Тодоров. Но всичко по реда си.

Делян обяви, че подава оставка, омерзен от атаката на БСП. В неделя сутринта имал аудиенция при високата Банкянска порта. И султанът одобрил решението му. Според някои наблюдатели той го бил одобрил още преди Добрев да го съобщи. Което също не е невъзможно. То е напълно в стила на едно откровение, направено от Борисов пред Огнян Стефанов и описано в книгата „Господари на моргата“:

- Интересува ме единствено да не бъда удрян аз. АЗ! Другите не ме интересуват!
- А Цветан Цветанов? Той ти е довереният човек…
- Не ме интересува… Никой не ме интересува. Само АЗ, мене. Не съм ли ясен?


Е, той може да не се интересува за другите, но те се интересуват за себе си. Партията застана зад Делян и не го дава. Против оставката се обяви софийската организация воглаве Фандъкова, обадиха се от Перник, от Кърджали… Цветанов пое защитата на младежа. То изглежда като защита, но всъщност е самозащита. Цветето Караянчева като по-семпличка изрази гласно тайната мисъл на колегите си: “Вие сте тръгнали по общините да търсите кирливи ризи. А кой ще бъде следващият, ако дадем Делян? Ние няма да дадем Делян!”

Направо си бойкотираха Бойко. Даже прилича на бунт. Усещането се засилва от думите на Цецерон, който твърди, че имало интригантски сценарий на БСП да вбие клин между Борисов и Цветанов. Обаче нямало да стане, вика Цецерон: “Във всяко едно ключово важно решение винаги сме вземали политическо решение и сме го съгласували винаги с Бойко Борисов.”

Такива декларации на верноподаничество винаги са малко съмнителни. Ще наблюдаваме па да видим.

Гл. секретар на МВР Младен Маринов обяснява по телевизора, че лицензът на фирма „Емко“ бил отнет, за да се предотврати опасността взривни вещества да попаднат в ръцете на терористи. Експертите от КОС открили, че охраната във фирмата не била на висота. „Опасността от тероризъм, вика, в целия свят е голяма и затова трябва да се включим и ние, като прекратим работата на “Емко”, за да не бъдат откраднати от там необходимите за терористичен акт материали.“

Едно време имаше една интелектуална класация, която се водеше от „къпан милиционер“. Маринов много прилича на къпан.

Пък министър Валентин Радев още по-къпан. „Престъпността, вика, се e свила с 4%.“ В същото време разкриваемостта се е увеличила с 6%. През миналата година регистрираните престъпления били близо 74 000, а сега 70 000.

Ей довършиха я, бе, размазаха я тая престъпност!

Един ден седнах и събрах всички проценти, с които престъпността е падала през годините – при Румен Петков, при Цецо, при Руми… – и излезе, че към момента е минус 235%. Вероятно някъде бъркам, няма как да е толкова. Може да намаляват регистрираните престъпления, за сметка на нерегистрираните. Което също говори добре за родната милиция. Или бъркам?

Председателят на 44-то НС Главчев представи проф. Огнян Герджиков като ръководител на Консултативния съвет към председателя на парламента (КСПП). Професорът на свой ред представи като свой заместник проф. Васил Мръчков, последният главен прокурор по време на Живков (1987 – 1989 г.), отговорен за репресиите по времето на „възродителния процес”, агент „Юриста” от I-во ГУ на ДС.

Това не е първото нахалство на Герджиков. Докато беше председател на 39-то НС (2001-2005) той назначи Мръчков за председател на КСПП. Даже го предложи за орден „Стара планина“, но стана скандал и Гоце се принуди да му даде само утешителен орден „Кирил и Методий”.

И пак ще кажа. Виновен е Васко Кръпката, той ни приспа. „Комунизмът си отива, спете спокойно деца!“ И ние спахме, а те не спаха. И затова днес са навсякъде. И няма да е никак чудно, ако с помощта на БСП успеят да ликвидират Комисията за досиетата. Тя не че нещо им попречи реално, де. От нейните открития настъпиха само известни репутационни щети и то само за някои от дребните рибки сред тях. Истинските мръсници бяха скрити. Защото мръсници винаги трябват.

Извинявайте, че не се изказваме за референдума в Каталуния. Не се чувстваме компетентен. Та ние дори не знаем Каталуния ли е правилно или Каталония… Казваме го с ясното съзнание, че това може да ви накара да се усъмните в журналистическите ни качества. Така, де, що за журналист е този, който признава, че не е компетентен по някой въпрос? И що за българин?!

Вторник, 3 октомври

Сродихме се с управляващите среди в Германия. Българин е единият от партньорите, сключили първия гейбрак в Германия.

Всички щастливи семейства си приличат…

 Арх. Адриан Петков и депутатът от “Зелените” Фолкер Бек направили сефтето на приетия от Бундестага през юни закон, който гарантира пълни брачни права за еднополовите двойки, включително да осиновяват деца. Не е ясно ние от Германия сега снаха ли получаваме или зет, но това е въпрос само от местно значение. В Германия не държат на тия работи.

Така страните, които узакониха гейбраковете, станаха 14. И жегата, дето се вика, вече е зад ъгъла.

Иво Инджев пише, че проблемите на Делян Добрев произтичали от спирането на проекта АЕЦ “Белене”, за което той се бил потрудил. Също така бил много против да се плаща неустойка на казаците. „В крайна сметка Добрев е жертва на комбинация от фактори – на собствените си грехове не само на хасковска и софийска земя, но и пред негласните господари на проруското статукво в България, с които Борисов се съобразява приоритетно открай време.“

Не сме против да се шиба проруското статукво, но в случая нещата не само, че не са така, ами даже са и точно напротив. Ядреният специалист Георги Котев написа в блога си, че, ако България днес плаща на Русия 1.2 млрд. лева (НС гласува оня ден безлихвен заем на НЕК, за да плати на „Атомстройекспорт”), то това го дължим именно на Добрев. На 30 септември 2011 г. НЕК и руската „Атомстройекспорт” подписват Допълнение №14, с което се удължава срокът на действие на споразумението за строежа на „Белене“ до 31 март 2012 г. По това време Делян е зам.-министър на МИЕТ и член на СД на НЕК. И неговият подпис стои под това решение. Междувременно Трайчо Трайков изпадна от вагона с оркестъра и Делян, след известно, но не много дълго, морално терзание, зае неговия пост. На 28 март 2012 г., три дни преди изтичането на срока на Допълнение №14, Делян внася в МС доклад за прекратяване на проекта, гласуван светкавично от НС. Та Котев твърди, че целта на това бързане е била да се даде законна възможност на „Атомстройекспорт” да ни осъди и да гушне въпросните 1.2 млрд. лв. Ако срокът беше изтекъл, казаците нямало да имат основание да ни съдят. Можем да допуснем без да поемаме голям риск, че част от тази огромна сума се е върнала в джебетата на отговорните за решението.

Факсимиле от Протокол с резултатите от извършена финансова инспекция на НЕК, проведена през април 2012 г. от АДФИ, ръководена тогава от Теменужка Петкова.

За по-голяма достоверност на 19 март 2012 г. на страницата на завода производител излиза съобщение: “В Ижорските заводи завърши събирането на корпуса на реактора с вътрешно-корпусните устройства за българската АЕЦ “Белене”.  Тоест, вече има и за какво да ни съдят казаците. Баре на книга, защото досега никой не е виждал реактор.

Ако всичко това е така, то Делян и Бойко са подарили на казаците 1.2 млрд. лв. от нашия джоб. За което заслужават… Е, всички знаем какво заслужават, но никой няма дупе…

Сряда, 4 октомври

НС отхвърли оставката с 99 гласа. В дискусиите се разкри един нов и неподозиран Делян – честен, почтен, изключителен професионалист, лоялен член на партията. Фактите за хасковската зетьо-шуро-баджанащина не бяха опровергани. Те бяха любезно изместени, избутани настрани. Какво тук значат някакви си факти, когато противоречат на човека?

Изобщо нещата малко се иделянизираха. Даже не малко… Колегите му направо го беатифицираха – Блажений Делян от Аскьово.

Чавдар Николов го нарисувал като светия в Терминал 3 – Свети Делчо Хасковский. (Не публикуваме карикатурата, защото колегите са малко ревниви.) Но не е прав. За светия трябват две чудеса. А засега Делян има само едно чудо в актива си – обърна едно осъдително поведение в морален и професионален акт. Никак не го подценяваме това чудо, но само с него не може да стане светия. Трябва да има обстоен следствен процес (така го наричат поповете!), който да му намери поне още едно чудо. Посветените в тия работи знаят как Йоан Павел II седя дълго блажен, защото дълго не можаха да му намерят второ чудо. Но Делян е и млад,  и жив, и на власт. Има всички шансове да стори още много чудеса. Ако е рекъл Господ след още някоя година ще имаме и политически светец.

В речта си пред депутатите Делян се обърна към Елена Йончева с драмо-трагизъм, достоен за древногръцка сцена: “Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда, така както вие от КП си знаете.”

Но според нас ще се примири да остане жив. И ще продължи да твори чудеса.

Президент Радев на посещение в Полша. Споделил с домакините си едни мисли, които, ние на негово място, бихме запазил за себе си. „Санкциите против Русия трябва да бъдат отменени. В икономически смисъл тези санкции са вредни…”

Оставам с впечатлението, че на Радев още не са му съобщили какво точно представляват санкциите и кого засягат. Иво Христов упорито крие от него, че става дума за руски олигарси и фирмите им.

Тоя Иво Христов ще се окаже много тъмна фигура. И другия, де, не само тоя. Даже другият повече. Той е един мрачен, катаклизмичен дори. Плашат ме и двамата.

Хекимян поканил за разговор в 9 сутринта сексолога проф. Станка Маркова да си говорят за секс, порно, мастурбиране. Девет е много подходящ час за тия работи. Дето викат комшиите, сабах секиш алтън гиби…

„Сексът, вика госпожата, може да те дигне, да те закара и на небето от удоволствието от него, а може да те вкара в гроба, зависи кога, къде, как и с кого го правиш.“

Ало, пенсиите, запомнете това предупреждение! Сексът може да ви закара на небето!

Госпожата обясни колко опасно е за тийнейджърите, които още не са имали реален сексуален контакт, да гледат порно. Това можело до увреди психиката им необратимо: „Защото той е почнал от пубертета да гледа порно и мастурбира по цяла нощ, нали (Хекимян кима  съгласително!), сред туй продължава, завършва образование някак си, говорят, че предимно са IT специалисти обикновено, но понеже по цяла нощ не спят, не са работоспособни през деня и закъсняват, разсеяни са и постоянно ги уволняват…“

Много интересно, IT специалисти. Ама може и да е права. Имам няколко приятели от IT сектора, които са точно такива – разсеяни, отнесени, непрекъснато забравят… Мислех, че това им е някакво професионално изкривяване, а то какво било…

И като стана дума за мастурбиране, да прощавате, та да кажа и за семейното предаването на Гала и мъж ѝ Стефан. (На вниманието на Елена Йончева!) Днес предаваха директно от къщи, от леглото. Стефан по халат, а Гала по бяла пижама. Показа, че и тя можела да чупи стойки като Виктория Бекъм. И си навири краката досущ като Виктория.

Ако си мислите, че пошлостта има предел, да знаете, че бъркате. Не, няма.

Което малко притесни мъжа ѝ. Той дори попита дали е редно да се чекне така рано сутрин. После Стефан по някакъв повод, не разбрах какъв, изтърси, че човек може да прави секс и сам. На което Гала отговори: “Уви, знам…”

От къде знае? Ясно откъде. Та не са само IT специалисти. И телевизионни специалисти има.

Ало, пенсиите! Понеже ви споменахме по-горе в сексуален контекст… Сексът отприщвал стареенето! Източникът ми е „Вонитор“, а той, както знаете, не е от най-достоверните, но все пак го имайте „напредвид“. Екип от Федералния университет на Рио Гранджи ду Сул в Бразилия установил, че организмът разполага с ограничено количество енергия, която използва за поддържането на метаболизма, регенерация и размножаване. Колкото повече от нея се изразходва за смешните движения, толкова по-малко остава за възстановяването на тъканите и органите. В резултат организмът започва да старее.

А при вас, както е добре известно, за смешните движения отива двойно повече енергия, отколкото при другите хора. Щото с възрастта в процеса участват все повече мускулни групи – бицепси, трапецовидни, коремни, доколкото са останали, та чак до musculi auriculares  и musculus masseter. Изобщо смятам, че няма да е преувеличено да се каже, че при секса от една възраст нататък участват всичките 835 мускула. И естествено това скъсява живота.

Четвъртък, 5 октомври

Проф. Люк Соте, съветник на еврокомисаря по науката, рекъл,  че, за да се подобри качеството на научните изследвания у нас, е необходимо да имаме до 10 университета. 52 университета на 7 млн. население било световен рекорд. Така че, рекъл, не мармаладът е малко, а филията е голяма. Ако се намали филията, ще може да се подмаже по-дебело.

На което нашите учени рекли: Пари ни дайте, акъл не щем. Е, не точно с тези думи, но със същия смисъл. Вие, рекли, все едно ни казвате първо да ви покажем рибата, а после ще ни дадете червейчето.

52 университета! Представяте ли си?! А като гледам из Фейсбук каква неграмотност шества, чак не мога да повярвам. Оня ден главна редакторка на претенциозен вестник написа „камьон“ и не се намери ни един да я поправи. Помислих си, че е техническа грешка, ама ер малък трудно се намира на клавиатурата когато ти трябва, та камо ли без да искаш да го натиснеш. Та да изчистим това недоразумение. Пише се камион, братя! Шофьор на камион, а не шофиор на камьон.

52 университета! Обаче вижте как се пише концепция в множествено число според авторка и преподавателка от Алма Матер. Е, какво да се убеждаваме повече! Сн. Емилия Вучкова

Научаваме се с известно закъснение, че в МБАЛ в Шумен направиха православен параклис. Зам.- кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова вика: „Идеята е чудесна.“ Какво чудесна, направо е брилянтна! Пациентите ще могат да подпомагат лечението си с молитви. А след приключването му, в зависимост от изхода, ще могат още на място… Така, де, сещате се, затваря се цикълът. Излекуват болния и веднага го опеят. Ние отдавна пледираме във всяка болница да си има щатен поп. Тия от здравното министерство, ако са хитри, ще прехвърлят една голяма част от ангажиментите си нагоре. По места хората вече са започнали. Например във великотърновското село Драганово джипито е и поп същевременно. Не, обърках се, попът е и джипи.

Ловен щурм помете глиганите в Северозапада, съобщава „Труд“. Така са изгладнели откакто са приоритет на управлението, че прасе няма да оставят. Всъщност, аз не знам, че са приоритет. Бас държа, че и те не знаят. Миналата седмица Цецерон се изпусна пред врачанската структура на партията. Явно това е някакъв особено дискретен приоритет. Трудно може да се види. Например болницата във Враца е пред фалит, дължи над 12 млн. лв. на над 200 фирми и кредиторите пак ѝ запорирали сметките. А лекарите са получили половината от заплатата си за юли и оттогава пари нанай си…

Петък, 6 октомври

Каквото си направиш сам и БСП не може да ти го направи.

Отзарана Локо Тодоров гостуваше на „вдовеца“ Виктор Николаев. Локо намекваше, даже бих казал, че натъртваше, че президентът натискал да се купят изтребители „Грипен“. Спомена и за финансово потупване по рамото. И Виктор попита: „Този избор продукт на една шайка ли е?“ Беше си замислено като провокация и Локо го разбра: “Много силни думи употребявате. Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя малко така беше тръгнала в някаква посока, ама ето виждам, че липсва столчето ѝ… За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам”.

Слава Богу не е шеф на телевизия. И на нищо не е шеф и няма да бъде. Нито през този мандат на ГЕРБ, нито през следващите, да не дава Господ. Стъпил е на политическото нанадолнище и вече само силен челен удар може да го спре. Струва ми се, че е време дори и Борисов да започне да се досеща, че вредата от тоя многократно превишава ползата. За Цецерон нямам надежда. Той ще разбере последен в ГЕРБ, даже последен в България. Бих казал и в ЕС, ама тях малко им дреме за нас…

В един хубав ден Локо ще влезе в парламента и ще види, че му няма столчето. Но това ще бъде в друг ден, днешният е лош ден, поне за Виктор Николаев. След Локо и Валери намекна двусмислено за празното столче на Анка. Виктор се правеше на любопитен по „Кумгейт“ и Валери го върна в реалността: „Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам…“

Много беше два пъти за един ден. И дори обръгналата на унижения българска журналистика избухна. Не цялата де, част от нея. И се нанесоха някои обиди на Валери. На които той отговори с нови заплахи вече на страницата на МС. Даде ултиматум на клеветниците да му се извинят: „Давам срок за извинение 24 ч.“

Тоя нещо е объркал или пиесата, или ролята. Или просто и той е локо…

Велизар Енчев се възмути: „Борисов, защо ултиматумът на Валери Симеонов е на страницата на МС?! Коя е тоя, че да дава 24 часа срок, бе? Терорист? Похитител? Или е за психиатър.“

„Коя е тоя?“ Озадачен сме какво иска да каже Велизар. И дали е някакъв намек, че Валери е един от онези мъже, които и за жена стават? Ще му пиша да го питам какво е имал предвид и, ако ми отговори до приключването на броя, ще ви съобщя.

Неизвестни вандали потрошиха с камъни един от новите влакове на БДЖ край Кюстендил, пише „Сега“. Счупени са пет стъкла, щетите се оценяват на 12 000 лева. Машинистът разказва, че инцидентът е станал в района на квартал „Изток” в града и не бил изключение. „Изток“ е циганската махала на Кюстендил. И изобщо от началото на годината паравоенни индобългарски формирования са обстрелвали 75 влака. Слава Богу, че жертви в жива сила засега няма. Но то е въпрос само на време и малко късмет. И тогава пак ще се хапем по… Където обикновено се хапем, когато стане белята.

Но има място за оптимизъм. Понеже следим проблема отдавна, та можем отговорно да твърдим, че тази асиметрична война постепенно затихва. Например през 2007 г. битките се водеха с далеч по-висок интензитет. Имам на ръка данните за първите четири месеца на 2007 г., които показват, че индобългарските формирования са атакували 112 влака. Счупени са 74 стъкла, има дори жертви в жива сила – трима ранени.

По повод на инцидента от БДЖ изразили надежда това да не се случва повече. Дано стане само с надежда. Викам, докато от БДЖ седят и се надяват, всеки пътник във влака да се оборудва с прашка и един джоб малки камъчета. Малки, щото не е нужно да убиваме нападателите, само да ги отблъснем.
…………

*Локо, вж. loco в Българо-испански речник



 Тони Филипов, д-р Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар