Лято

Лято

16 октомври 2017 г.

Кр. Каракачанов: Русия разполага ракети в Крим, но това не значи, че са насочени срещу България

"Не сме Саудитска Арабия, която извади 160 милиарда и купи въоръжение."

"Има много спекулации по темата за т.нар. Черноморска натовска флотилия. Има истерия. Натовските кораби идват, участват в ученията и си отиват. Никога не е обсъждан въпрос за създаване на натовска черноморска флотилия. Камо ли да е вземано такова решение", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по бТВ.

"А по отношение на това, че Русия разполага свое въоръжение в Крим, това е факт. Да, част от ракетите като обхват стигат до българска територия, но това не означава, че са насочени срещу България. Политиката на правителството е да се води умерена политика, а не да бъдем част от враждебни действия срещу Русия."

Министърът коментира становищата, които заеха президентът и премиерът на кръгла маса за отбраната, проведена по-рано през деня. Тя бе инициирана от президента на ПЕС Сергей Станишев под надслов „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“.

"По важните теми българските политици сядат на една маса, на конференцията, организирана от г-н Станишев, беше и г-жа Нинова. Това е правилният подход", изтъкна Каракачанов.

"Има технологична бездна между нас и нашите съюзници", каза на форума президентът Румен Радев. 


На същата кръгла маса Каракачанов застъпи мнението, че трябва да се наблегне на ремонта на военната техника.

"Много глупаво би било да кажем едното или другото е първостепенно. Движат се и двата проекта едновременно - и ремонтът, и новата техника. Превъоръжаването се забави заради комисията "Грипен". Все едно с кого преговаряме, по-добре е да имаме нови изтребители", посочи той.

"Ще ремонтираме старите си изтребители с руската страна, без посредници - нито от наша, нито от тяхна страна. Резервните части ще купуваме от Русия, но ремонтът ще се стремим да извършим в наши заводи - ТЕРЕМ и Авионанс" подчерта военния министър.

"Не сме Саудитска Арабия, която извади 160 милиарда и купи въоръжение. Така или иначе със старите самолети ще трябва да се разделим, но те имат ресурс от 15-20 години. Не можем да кажем - самолетите, понеже са руски, ще ги махнем. През всичките тези години, за да угодим политически и да се харесаме нарязахме две ескадрили МиГ-23, продадохме на Хърватска, натовска държава, МиГ-21 или ги сложихме по мегданите", бе категоричен Каракачанов.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на ОП отговори и на въпрос, свързан с оставката, която ДПС иска на вицепремиера Валери Симеонов. 


"ДПС два мандата не са във властта и гледат да се докопат до "порциите"."

А за Симеонов коментира - "човекът не умее да се шегува, естествено, че ще го подкрепя".

"Не знам дали някой ще иска ДПС за партньор в правителство на малцинството. Това ще бъде краят за която и да е партия", каза още Красимир Каракачанов.Няма коментари:

Публикуване на коментар