Зима

Зима
Пролет

18 октомври 2017 г.

Оставете ме да бъда учител!

Искам си времето с децата, забавните часове, игрите...
 
Бумагата с документация не спира. Излъгаха народа, че на учителя ще му е олекотена работата.

 Хората веднага зацъкаха с език и си рекоха: ”Лесно им е на тия даскали. Увеличиха им заплатите и какво правят? Само говорят в час и пари вземат.” 

Далеч сме от истината. Класните се пукат по шевовете от работа. А купът с документи не намалява.
 

Искам да бъда учител!!! Да имам хубава стая с най-различни образователни игри за децата. Искам да правя уроци на открито без преди това да уведомяват куп институции. Искам си ролята на учител.
 

Вместо да бъда учител съм пъдар. Ходя по къщите в махалата да търся тоя и оня, да ги придумвам да дойдат на училище, докато в това време ми спускат документи отсъствията да се намалят. Купувам тетрадки и химикали от заплатата си (тя е безкрайно голяма, редно е да давам част от нея за финансово незакрепналите, пък и кой ми е виновен, че съм учила и работя легално), звъня по телефона на родители, изслушвам куп оплаквания и какво. 

Аз съм всичко друго, най-малко учител.
Кога ще имам време за моите ученици? 


Открадвам си по 5-10 мин. от часа, за да чуя какво ги вълнува. В междучасията проверявам тетрадки, а с едното ухо слушам историите им. Аз съм Тефлон – мисля за всичко, работя няколко неща едновременно (ще ставам втори Наполеон) и се опитвам да постигам положителни резултати.

Родителите тихо наблюдават цялата тая драма, а управляващите блажено потупват тумбаци – отрежи главата на една държава и тя сама ще умре. Главата е нашето образование. Кой обрязан, ние обезглавени. Ей така се ходи. Сега проверяваме и бележки от лекари, скоро може да стана и половин медицинска сестра. Още нещо остана ли да правим?
 

А време да бъда учител имам ли? Да си подготвя хубаво уроците, да вложа творческа мисъл, да се развихря и запаля децата по темата. Да ги заведа на екскурзии? Да, правя го, защото съм упорита и не се предавам, но с цената на какво? На здравето и личното си време. Вие, родители искате качествени учители, ние искаме спокойствие, признателност и уважение. Накрая всеки иска, а никой не дава.
 

Дано съм лош пророк, но в тая система ще става по-зле. Влязоха тия и ония, хванати от улицата да стават учители. Те ще ви учат децата – двойкаджиите от вчера, преписвачите от днес, бъдещите далавераджии. В тая игра малко ще останат читавите.
 

Аз не съм учител. Аз съм писар, администратор, психолог, дежурен коридор и автобус, следящ за отсъствия и законово издавани медицински бележки, пишещ писма до различни институции, почистващ класната стая, сигурно пропускам нещо. А да – и екскурзовод, организатор на събития и екскурзии. 

А вие ми говорите за преподаване. Къде и кога? 5 часа по 35 мин. съм учител. В останалото време съм всичко друго, но не и учител.
 

Искам си времето с децата, забавните часове, игрите. Моля, оставете ме да бъда учител!

Elen Dejavu

Няма коментари:

Публикуване на коментар