Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2017 г.

Л. Решетников: Работа на самите българи е да определят кой е русофил и кой – русопаразит

"Днес България е свързана с Русия само с любовта на повечето българи към нашата страна. Във всичко останало връзките са на много ниско ниво."
 
Леонид Решетников е генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване на Руската федерация, където е работил до 2009 г. 

От 2009 до 2017 г. ръководи Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). От тази година е председател на Надзорния съвет на „Царьград ТВ“  и ръководител на Общество „Двуглав орел“. Историк по образование, има множество научни публикации. България е една от страните, в които е бил на дипломатическа работа. У нас е бил и аспирант. Владее български и сръбски език. 

„Студия Трансмедия“ го потърси във връзка с все по-актуалната тема за отношенията между България и Русия.

 – Г-н Решетников, ще се състои ли срещата между президентите на България и Русия и доколко е подходяща избраната дата – 3 март 2018 г.?

 – Датата, разбира се, е подходяща, именно в такъв ден трябва да се срещнат лидерите на Русия и България. Но на 18 март у нас има президентски избори, а главното е, че за среща на високо равнище са нужни някакви споразумения за развитие на икономическото, културно и друго сътрудничество. А с това има проблеми. Към днешна дата – „слаба работа“.

– Президентът Путин Ви удостои с орден „За заслуги пред Отечеството“ IV степен. Има ли това някаква връзка с Вашата дейност в България?

– Смятам, че този орден получих за резултатите от цялата ми дейност и в разузнаването и на поста директор на РИСИ. Моята служба далеч не се изчерпваше само с България или Балканите. Трябваше да участвам в отговорна работа по редица важни международни проблеми и страни. Впрочем, аз преди това бях награден с още два ордена – „Почит” от Владимир Путин и „За лично мъжество” от Борис Елцин.

– Преди време в своята „Пряка линия” президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е готов да даде политическо убежище на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. Мислите ли, че това е сериозна заявка?

– Путин има много хубаво чувство за хумор. Така го и възприемайте това изявление. Макар че в американското ръководство и в елита като цяло е такъв бардак, че нищо не може да се изключи напълно. Може някой и да поиска убежище.

 – България е член на Евросъюза и на НАТО. Но често се смята, че тя е икономически и политически здраво свързана с Русия. Какви са конкретните интереси на Русия в България?


– Мисля, че днес България е свързана с Русия само с любовта на повечето българи към нашата страна. Във всичко останало връзките са на много ниско ниво. Интересът на Русия към България е основно един – България трябва да бъде колкото може по-малко зависима от външни играчи, преди всичко, от Вашингтон и Брюксел. Че може да се окажем в противоположни окопи. Това би било трагедия за православието, славянството и България.

 – В едно свое интервю Вие казвате, че „Южен поток“ трябва да се реализира. Моля, аргументирайте се.

– В момента няма смисъл да се аргументирам – влакът замина. Русия търси други пътища и ги намира. Още повече, че сега се активизира програмата на Владимир Путин „Обръщане на Русия на Изток”, която след президентските избори ще добие широкомащабен характер. Европа остава важно направление, но не главно.

– Проектът беше спрян през 2014 г. заради основни нарушения на европейски директиви, след което правителството падна, а  Корпоративна търговска банка фалира. Как си обяснявате тези последствия?

– Какво да обясняваме? Имаше добър шанс за развитието на взаимноизгодното икономическо сътрудничество. Той беше прекъснат изключително по политически причини с антируски характер. България се оказа слабо звено в този проект и като следствие понесе ущърб.

 – Вие добре познавате България, а и самите ние не отричаме наличието на срастването на власт и престъпност. Имате ли данни за това как се е зародила и развила българската мафия?

– Всичко е много просто и у вас, и у нас. Системата рухна, от сянката изпълзяха „социалистически”, „комсомолски” дейци и заедно с новите полубандити, с подкрепата на „съветници” отвъд океана   започнаха да ограбват изоставения дом. Създадоха така наречения първоначален капитал, а по нататък е въпрос на техника, по Карл Маркс.

– Граждани в България вече четири години протестират срещу олигарха Делян Пеевски. Той декларира милиони в качеството си на депутат, притежава медийна империя. Медийни публикации често сочат него и партията му ДПС като близки до официалната власт в Русия. Известни ли са Ви неговите дела?

– За връзките на Пеевски с Русия никога нищо не съм чувал. Може би той е свързан с някакви наши бизнесмени? Но в тези кръгове аз практически нямам контакти. Мисля, че е по-скоро мит, отколкото истина.

– В българските медии нашироко се коментираше Вашата среща с Корнелия Нинова. Вие в какво качество бяхте тогава – анализатор или разузнавач?

– Наистина ли всички още коментират? И какво, нима не е известно, че бях директор на аналитичен център на администрацията на президента на Русия на име РИСИ? Аз постоянно имах десетки срещи с посланици, с министри, с политически дейци и даже с президенти на чужди държави, което е естествено за ръководител на такъв център. Нинова поиска и аз се срещнах с нея. Лично на мен ми беше интересно дали наистина лидер на БСП е станал патриот на България или както обикновено. Нинова вероятно искаше да чуе руските оценки за международните проблеми. Ние се видяхме за трийсет минути.

– Неотдавна в българска медия Вие се изказахте против Светлана Шаренкова. Тя обаче се възприема от обществото у нас като един от най-големите приятели на Русия. Не е ли вече така?

– Нея в българското общество я смятат за един от най-големите приятели на Русия. Това е ваш избор. Мисля, че за руснаците би било много обидно, ако в България точно тя беше главният русофил. В Русия тя е широко известна в много тесни кръгове. Аз я критикувах за подлост и клевета, когато започна публично да говори, че съм „уволнен” от поста директор на РИСИ за „корупция”. Това не просто е нагла лъжа, а шизофренично бълнуване. Впрочем, нека Бог да й бъде съдник. Работа на самите българи е да определят кой е русофил и кой – русопаразит.



Няма коментари:

Публикуване на коментар