Зима

Зима
Пролет

29 октомври 2017 г.

Упоритото момче, което се превърна в световна звезда

Той е решен да затвърди реномето си на скъпоценен камък без допълнителни блясъци
 
"Той просто се беше хванал за едната греда и не искаше да се пусне, беше изпаднал в ярост. Трима от нас се опитахме да го измъкнем, но не успяхме“, спомня си добре инцидента треньорът на младежките формации на Генк Франк де Лейн. 

Тийнейджърът Де Бройне е бил порицан, защото не е помагал да изчистят терена след тренировка. Младокът е бил толкова разярен, че е хванал един от страничните стълбове на вратата и е отказал да го пусне.

„Бяхме на тренировъчен лагер в Испания. Останах с него, защото планираше да „прегръща“ гредата цяла нощ. След дълъг разговор най-накрая го убедих да се пусне от нея и се върнахме в хотела. Той беше упорит като муле, по дяволите, но според мен именно тази черта на характера му го превърна в играча, който е сега“, продължава Де Лейн. Развитието на Кевин е забележително и този сезон той достигна друго ниво. Може би не е в групата на Роналдо и Меси, но е точно под нея. През повечето време той е най-тихият, в 99% от живота си, по думите му, е суперспокоен. Когато лекарите на тима взимат слюнка от играчите, за да преценят нивото им на стрес, неговите показатели клонят към отрицателни.

Най-добрите приятели на Де Бройне го наричат „сушилня“, защото често отговаря на съобщенията в социалната мрежа по много сух начин. В реалния живот той е абсолютно същият като на терена – скромен, спокоен, обран, но когато не е съгласен с нещо, всички ще разберат по най-бруталния начин. Обратно в Генк, Кевин веднъж порица звездата на отбора Елянив Барда, че не се раздава достатъчно в тренировките. Тогава бе на 19-годишна възраст! По време на интервю за телевизионно предаване през февруари 2012-а пък обвини съотборниците си в Генк, че не дават всичко от себе си: „Срамувам се от тях“.

Докато беше във Волфсбург пък бе център на медийна вихрушка, след като обидил едно от момчетата, които подават топката: „Дай ми кълбото, глупав шибаняк“. Впоследствие Де Бройне се извини и изпрати на детето фланелка с негов подпис. Повечето от тези случки обаче са без злоба, просто победителят в него взема контрол. Откровеността му, силната воля и еднозначното преследване на целите винаги са били редом с него. Когато навършил 11 години, казал на майка си ей така, от нищото: „Искам да уча латински 2 години, после ще отида в училище „Топспорт“ и когато съм на 18, ще се съсредоточа изцяло върху футболния ми живот“. Това е план, на който той остана верен.

В дома му в Дрюнген стаята му е пълна с принадлежности на Ливърпул. Майка му, която е родена в Бурунди и израснала в Лондон, както и дядо му, вдъхват в него любовта към мърсисайдци. Кевин имал пижама на тима, носел тениски на отбора, а гордостта на колекцията му била реплика на фланелка на Майкъл Оуен. По време на ранната си кариера Кевин трябва да се бори с клишето, че е „труден характер“. Когато е на 8, казва на наставника си в Дрюнген, че преминава в Гент, „защото тренировъчните им сесии са по-добри“. В Гент един от треньорите си е задал мисията да „опитоми“ Де Бройне. Лошо решение! Русият халф, който вече е бил достатъчно самокритичен, не разбира защо този човек е винаги зад гърба му, въпреки че се представя добре. На 14-годишна възраст напуска дома си и става част от Генк, защото иска да опита късмета си в другата част на страната и защото стилът на игра на отбора му допада.

Там Де Бройне изпитва нещо, което го променя за цял живот и вероятно го е направило още по-решен да успее. През втората си година в града той живее в приемно семейство, но поради чепатия му характер те информират клуба, че вече не го искат с тях. Кевин е тотално разочарован и оттогава казва: „Хората говореха как никога няма да успея заради моя характер. И тогава си казах: Ще видим кой ще има последната дума. Той продължи да играе за отбора до 21 г., където засипваше с пасове Кристиян Бентеке, а малко по-късно, само на 17, дебютира и за първия състав. Хайн Ванхазебрук, един от бившите му треньори в Генк, го нарича Модерният Кройф и след като Де Бройне печели белгийската Юпилер лига с тима, е привлечен в Челси като заместник на Франк Лампард.

18 месеца по-късно, през септември 2013-а, за пръв път от много време неговото поведение отново е на дневен ред. И отново дойде от нищото. Кевин изкара страхотен период под наем във Вердер, а Юрген Клоп отчаяно искаше да го привлече в Борусия Дортмунд и го бомбардираше с телефонни обаждания и съобщения. Личните условия бяха договорени, а Де Бройне поиска от Челси да си тръгне, но Жозе Мауриньо му казал въобще да не си помисля, бил важен играч.

Кевин обаче не получи много шансове, а настроението му се влоши, след като бе публично унижен от Мауриньо при разочароващо представяне срещу Суиндън в Купата на лигата. „Не ми харесва как игра той, нито пък как тренира с нас“, каза тогава Специалния. През ноември Де Бройне решава, че трябва да вземе бъдещето си в свои ръце и натиска Челси за трансфер. Волфсбург печели битката и плаща 25 млн. евро – инвестиция, за която никога няма да съжалява. Де Бройне трябваше да се доказва, а всички знаем какво се случи след това.

Ясно е, че Гуардиола вярва много повече на Кевин, отколкото Жозе, но и играчът вече е станал по-мъдър и всеки неуспех изглежда го е направил по-решен да успее. С Пеп той е просто от друга галактика: „Тактически Гуардиола е най-добрият мениджър, с когото съм работил. С него гледаме на футбола по еднакъв начин. Това е една от причините да се чувствам толкова добре“. Каталунецът иска отборът му да движи бързо топката, да пресира дълбоко, а играчите да мислят бързо и винаги да са с един ход пред съперника. Де Бройне е именно такъв, бърз и има техническите възможности да направи всичко, което иска, с топката. Той не само вижда какво трябва да се случи, а направо го прави.

Липсата на класни крайни и флангови играчи накараха Пеп да го използва на различни позиции в първия му сезон на „Етихад“ – крило, фалшива деветка, дори краен защитник. Белгиецът обаче не се оплака нито веднъж: „Когато играя на различни позиции, това ми помага да влизам в главата на другите футболисти, да разбера какво си мислят и как се движат“. Де Бройне завърши с 18 асистенции във ВЛ – повече от всеки друг.

Кевин вероятно знаеше, че тази кампания ще достигне друго ниво. Още преди началото на сезона той публикува в социалните мрежи видеоклип със заглавие: „Гледайте ме“. Това беше неговото предупреждение, че това ще бъде неговата година. Той е попил всичко от философията на Гуардиола и се чувства по-добър играч благодарение на каталунеца. Освен това Де Бройне е по-дисциплиниран от всякога.

Неговата точност на паса премина от 78% на 84%. Разбирателството с бързите играчи около него пък го прави още по-безскрупулен – може да ги намери дори без да ги поглежда. Във философията на Гуардиола за геометрична игра с триъгълници Кевин е сегментът, който свързва всички от тях. В малко по-дълбока роля, отколкото преди, той е в основата на всяка атака на Сити. Белгиецът бе възхваляван за гола си срещу Челси, за спиращите дъха асистенции срещу Стоук, Наполи и сега срещу Бърнли. Достигнал ли е върха на развитието си? Вероятно не. Останал ли е същият човек, както в младежките си години? Абсолютно да.

Де Бройне никога не е бил играч, който е сключил договор с клуб, за да спечели много пари. Той е човек, който мисли 2 пъти, преди да си купи нещо скъпо, и веднъж напусна демонстративно един бар, след като разбра, че са му начислили 26 паунда за бутилка кока-кола. Извън футбола той не обича нищо повече от това да прекарва времето си с тези, които са най-важни за него – съпругата му Мишел, сина му Мейсън и малък кръг близки приятели. Миналия сезон той отпразнува звездното си представяне срещу градския съперник Юнайтед с… плуване със сина си.

Гуардиола изтласка Де Бройне в друга галактика, сравнявайки го непрекъснато с най-добрите в света, но похвалата се плъзга от Кевин като тефлон. Той е решен да затвърди реномето си на скъпоценен камък без допълнителни блясъци. 


Просто Кевин – гарантирано изящество, доставено с прости методи!



Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар