Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2017 г.

Гръцките "кухи" фирми в България се увеличават

8 от 10 гръцки фирми в България имат регистрационен номер, но нямат дейност
 
Гръцките фирми в България продължават да се множат. 

Около 30% е годишно увеличение на броя на гръцките фирми и работници, регистрирани през първата половина на годината у нас. Причината според гръцкото издание Ekathimerini е, че работодателите искат да избягат от тежките социални реформи в южната ни съседка, съобщава Banker.bg.

Както в Кипър, така и в България, данъчните ставки и социалноосигурителните вноски са далеч по-ниски, отколкото в Гърция. Предприемачи, които са се преместили в България, обясняват, че ако не са направили това са щели да натрупат огромни дългове и да останат неспособни да платят на доставчици и банки.

Последните данни показват, че броят на гръцките предприятия, регистрирали се в Кипър, е нараснал с 77% през миналата година от 2015 г. насам. Консултантите от одиторската фирма отбелязват, че тенденцията се увеличава. От 1012 гръцки фирми и лица на свободна практика, които се преместват в Кипър през 2015 г., броят им се увеличи до 1799 през 2016 г.

Последните данни показват, че в България има около 15 000 гръцки компании, въпреки че заместник-министърът на финансите Катерина Папанациу заяви по-рано този месец, че 8 от 10 гръцки фирми в България имат регистрационен номер, но нямат дейност, за да се избегнат данъците.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар