Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2017 г.

Стефан Данаилов на 75!

В чест на юбилея ще се проведат няколко събития и излъчат филми с незабравими актьорски превъплъщения на големия талант

„Киното ме направи популярен и стана може би най-хубавата част от живота ми. Показа ме на публиката, още преди да реша, че ще ставам артист.“

Стефан Данаилов


Стефан Данаилов, най-популярният и обичан актьор в България – с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, празнува своя 75-и рожден ден през декември.

В негова чест ще се проведат няколко събития благодарение на партньорството между Книгомания и Столична община, Народен театър „Иван Вазов“, Българска национална филмотека, кино „Одеон“, Арто+, ShortCut.

1–14 декември 2017 г. –Изложба „Непознатите портрети на Стефан Данаилов“ Официално откриване: 1 декември (петък) 2017г., 13,00 ч.

Изложбата на открито се провежда в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ със съдействието на Столична община и Българска национална филмотека.

Ще бъдат представени 32 пана, които ще припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино като „Следите остават“, „Инспекторът и нощта“, „Морето“, „Понеделник сутрин“, „Князът“, „Черните ангели“, „Топло“, „Иван Кондарев“, „Юлия Вревска”, „Търновската царица“, „Дами канят“, сериалите „На всеки километър“, „Фамилията“.

Снимките в изложбата са селекция на Георги Тошев. Някои от тях са от илюстративния материал към автобиографичната книга „Романът на моя живот“, на която той е съавтор със Стефан Данаилов. Голяма част от снимките са кадри от филмовите ленти и се публикуват за първи път – предоставени са от личния архив на актьора и от Българска национална филмотека.

 4 декември (понеделник) 2017г., 18,30 ч., кино „Одеон“ – Предпремиера на документалния филм за Стефан Данаилов „Монолог“ със сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова.

Филмът представя днешния ден на известния актьор и припомня някои от най-известните му роли в киното. Във филма са включени кадри и фотографии от личния архив на Стефан Данаилов и фонда на БНФ. Сред тях отново има ценни документални кадри, които са заснети през 60-те и 70-те години по време на снимките на „На всеки километър“, „Иван Кондарев“ и други филми, превърнали се в класика.

Филмът е реализиран със съдействието Арто+, ShortCut и БНФ. В края на представянето ще бъдат изложени от издателство Книгомания първите 100 екземпляра от автобиографичната книга „Романът на моя живот“.

Декември 2017 г., кино „Одеон“ – „10-те златни филма на Стефан Данаилов“

През целия месец декември в кино „Одеон“ ще тече ретроспектива от филми, избрани от самия Стефан Данаилов. Сред тях са първите му участия в „Следите остават“ и „Инспекторът и нощта“, ще бъдат излъчени и хитове като „Дами канят“ и пълната версия на екранизацията на „Иван Кондарев“.

Входът е свободен.

9 декември (събота) 2017 г., 19,30 ч., Народен театър „Иван Вазов“ – Официално представяне на автобиографичната книга на Стефан Данаилов „Романът на моя живот“ със съавтор Георги Тошев.

На събитието се очаква да присъстват много от екранните и сценични партньори на актьора, както и студенти от всичките му випуски в НАТФИЗ. Програмата е изненада и за самия професор Данаилов. Режисьор е племенницата му Росица Обрешкова, а сценограф – Елена Иванова.

9 декември (събота) 2017 г., бTV ще излъчи премиерно документалния филм на Георги Тошев „Различният“, посветен на големия актьор, в поредицата „НепознатиТЕ“.


Специален поздрав за юбилея на Стефан Данаилов в програмата на БНТ1 с незабравими актьорски превъплъщения на големия талант в пет игрални филма:

Търновската царица - 25 ноември 2017

Иван Кондарев - 29 ноември 2017

Дами канят - 9 декември 2017

Морето - 15 декември 2017

На всеки километър /епизод/ - 21 декември 2017



Няма коментари:

Публикуване на коментар