Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2017 г.

Мария Захарова: Червената армия е спасила българските евреи

"Вандалите (не мога да ги нарека другояче) атакуваха паметника буквално преди седмица, но този път надминаха себе си, пишейки надписи с откровено антисемитски характер. 


Това е особено цинично в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите войни успяхме да предотвратим депортацията на евреите от България и по този начин да спасим около 50 000 души от неминуема гибел."

Това каза говорителката на МнВР на Русия Мария Захарова в коментар на посегателството над паметника на Съветската армия в София по време на брифинг в Москва.

"В годините на Втората световна война благодарение на нашите воини беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 000 души бяха спасени от неизбежна смърт”, заяви Захарова, цитирана от ТАСС. 


Според нея именно "настъплението на Съветската армия е предотвратило депортацията и унищожаването" на евреите в България. Захарова коментира по този начин надпис върху паметник на съветски войни в София, който се появи в нощта на 31 октомври и гласеше "100 години ционистка окупация". 

Според говорителката на МВнР в Москва този път в България „вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с откровено антисемитски характер”. Мария Захарова определи станалото като особено цинично в светлината на спасяването на българските евреи от Червената армия. 

Захарова посочва, че авторите на надписа нямат понятие от собствената си история.

Тя призова българските власти да предприемат по-крути мерки, за да не се допускат в бъдеще актове на оскверняване на паметта на съветските воини, отдали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар