Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2017 г.

Сеймът на Латвия приравнява статута на съветските и нацистките ветерани

В страната има няколко хиляди участници във ВСВ, воювали както на страната на Червената армия, така и на страната на латвийския легион Вафен-СС
 
Латвийският сейм одобри на второ четене законопроект, който дава статут на участници във Втората световна война на ветераните, воювали и от двете страни на фронта, съобщава РИА „Новости“. 

В мотивите се посочва, че целта на законопроекта е да бъдат признати заслугите на всички граждани на Латвия, участвали във войната, независимо на чия страна са воювали – срещу нацистка Германия и съюзниците й или срещу СССР.

„За участници във Втората световна война ще бъдат признати гражданите, които към 17 юни 1940 г. са били граждани на Латвия или легално пребиваващи в републиката с постоянно местожителство“, предвижда законът.

При това положение със статут на ветерани от Втората световна война могат да се окажат представители на Национал-социалистическата партия в нацистка Германия, на нейните паравоенни структури, на тайната полиция или службите за сигурност. Един и същи статут ще имат както осъдени за престъпления срещу човечеството, така и бивши сътрудници на КГБ.

Предстои законопроектът да бъде разгледан на трето четене.

В Латвия има няколко хиляди участници във Втората световна война, воювали както на страната на Червената армия, така и на страната на латвийския легион Вафен-СС.

Латвийският легион на СС е създаден от командването на нацистка Германия по време на войната на територията на окупирана Латвия от две гренадирски дивизии. На 24 март 1943 г. райхсфюрерът на СС Хенрих Химлер издава заповед, в която се прецизира понятието „латвийски легион“ – това са онези латвийци, които служат във всички местни бойни формирования на Вафен-СС, включително и в полицейските батальони. В редиците на легиона се включват около 150 хиляди души.

Всяка година на 16 март в Рига се провежда шествие на бившите участници в латвийския легион на СС и техните поддръжници. В събитието, което предизвиква недоволството и възмущението на антифашистките организации по цял свят, се включват по няколкостотин души.



Няма коментари:

Публикуване на коментар