Зима

Зима
Пролет

16 ноември 2017 г.

ГЕРБ ще подкрепят закона на Пеевски и Цонев за КТБ

Премиерът Бойко Борисов заяви,че ГЕРБ ще подкрепи законовите промени, внесени от ДПС, чиято цел според вносителите е да се спре ”вторичното ограбване на КТБ”.
 
Борисов обясни, че ако партията не подкрепи тези промени, ще излезе че има нещо общо с ”този грабеж”.

Вносителите на промените са Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид.

Идеята на измененията е с обратна дата да бъдат отменени цесии, прихващанията и промяната в собствеността на дружества, които са имали задължения към КТБ. Отделно от това периодът, в който синдиците на банката могат да внасят отменителни искове, се увеличава от две на пет години.

Ретроактивното действие на законопроекта е откровено противоконституционно, коментираха юристи.

След внасянето на текстовете Йордан Цонев коментира в парламента, че ако те бъдат приети, синдиците ще могат да "върнат всички разграбени активи".

По-късно Делян Пеевски разпространи съобщение до лоялни нему медии, в което изрази позицията си по проекта.

"Искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на порочния пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите", се казва в обръщението на депутата от ДПС, който до 2014 г. беше от най-близкото обкръжение на Василев и именно с пари от КТБ успя да изгради медийна империя.

След затварянето на банката големите активи вече са преразпределени, като самият Пеевски пое контрола над доста от тях: "Техномаркет", недовършената печатница за вестници до летището, цесията на "Дунарит", припомня "Капитал".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар