Зима

Зима
Пролет

30 ноември 2017 г.

По-добър от Тръмп, по-тъмен от сянката си!

Какъв танц играят бившият цар и неговият бодигард с посещението си в Саудитска Арабия?

"Вие сте по-добър от Тръмп, като истински воин, добре се справяте със сабята!“ 

Така саудитският принц Султан изчеткал премиера Бойко Борисов при посещението му в Рияд. Премиерът пък пусна клип, в който сабята е последното нещо, с което се справя в компанията на монарха и принцовете. Също и с бойния танца арда, в който се включи редом с предшественика си Симеон Сакскобурготски.

За тези протоколни екзотики обаче хич не ни е еня. Въпросът е какъв танц играят бившият цар и неговият бодигард с посещението си в Саудитска Арабия. Тръмп отнесе сделки и договори за стотици милиарди, а за нас остават обещанията за мащабни инвестиции в българските туризъм, земеделие, високи технологии, роботика, енергетиката, въздушния и морски транспорт. Тепърва ще идва бизнес делегация, но изглежда реалният интерес на саудитите се свежда само до изграждане на 5-звездни хотели, от които България има крещяща нужда.

Дни по-рано Борисов бе и на проведената в Будапеща среща на Централно- и Източноевропейските страни с Китай. И там милиарди бяха обещани, но се оказа че преди да потекат към нас, другите вече са ги прилапали.
 

В Саудитска Арабия било договорено и сътрудничество в борбата срещу тероризма и неговото финансиране. Иди, че разбери обаче какво са договорили, щом Борисов не обелва дума за ролята на кралството в този бизнес. В същото време френският президент Макрон обяви, че ще му връчи списък с финансираните от него екстремистки фондации и ще организира международен форум по въпроса.

Министрите ни пък толкова се вдъхновили, че взели да говорят небивалици. Външният, Екатерина Захариева, преметнала например домакините, че в България имало най-много ИТ- специалисти на глава от населението от цяла Европа. Както и че "всеки четвърти компонент на вашия автомобил е произведен в България”. В очакване на инвестиционната благодат, на  преден план излиза и друга сюжетна линия - за ролята на почетния гост в българската делегация Симеон Саккобургготски. Към него Борисов се обръщаше публично с "Царю", а Кобургът очевидно се смяташе за далеч по-важен фактор от консултант по въпросите на европредседателството.

И крушката си имала опашка. Държавата спряла делата за царските имоти, за да се договаря с него, вместо да ги спечели докрай, за което българският съд заслужава само адмирации. Тепърва щели да приемат спешно реституционен закон, за да уреждат въпроса, който няма никаква нужда от уреждане. Тук абсурдът е пълен и ни правят съвсем на маймуни. Реституционен закон се приема, за да се възстановява собственост върху имоти. А Кобургите имоти нямат, защото не могат да докажат собствеността си пред съда. Парите за царското интендантство е плащал народът по решение на Народното събрание - така, както ги плати и за резиденциите при социализма.

Да спреш почти спечелените в полза на държавата дела е чиста проба престъпление, независимо от процесуалната възможност те да бъдат възобновени. Това престъпление не може да бъде оправдано с никакви доводи за имиджа на европредседателството, за което ни проглушиха ушите. Да не ни пързалят и с опасността България да бъде осъдена от Симеон по заведените от него дела в Страсбург. Там можем да загубим не повече от няколко десетки милиона, и то само ако държавните чиновници проспат умишлено процеса. При положение, че не е купувала имотите и не е доказала собственост върху тях, царската фамилия може да бъде обезщетена единствено с направените подобрения, които са повече от съмнителни.

Помним "Савойската афера", когато италианските служби прихванаха разговор между бизнесмена от Триест Пиерпаоло Черани и италианския принц Виктор-Емануил, който е братовчед на Сакскобургготски. От него стана ясно, че Сакскобурготски искал да продаде Врана за 100 милиона, за да не му го вземат после. Не успя, но сега с г-н Борисов май са намислили да пробват друга схема. И дори коалиционните партньори не издържаха.  От ВМРО обявиха, че са против опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски. Официалната позиция на формацията е под наслов: "Ламтежът за царските имоти е неуважение към България". В нея се посочва, че тече процес на реставрация и държавата не бива да отстъпва. 


Само че у нас царете, лобистите, юпитата, царедворците, пажовете и лакеите са винаги на дневен ред. Както и задкулисието, което ги подрежда, докато поданиците недовиждат че царят е гол. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар