Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2017 г.

Красивата лъжа "свобода"

Незнайно защо винаги около 10 ноември се създава един ентусиазъм в българското общество и започва да се говори за демократична република България.
 
Отвсякъде ни се внушава, че преходът от комунизъм към демокрация, от планова към пазарна икономика е приключил и вече сме свободни. 

Дали обаче това е така, или просто ни се предлага една красива лъжа?

Всъщност, поглеждайки конфигурацията в 44-ото Народно събрание, по-скоро можем да се спрем на второто твърдение. От една страна, ни управляват шофьорите, охранителите и прислугата на ЦК на БКП. А от друга, основната е опозиция е съставена от внуците и синовете на същия този червен партиен елит. Като прибавим и основните им партньори, самообявили се за патриоти или защитници на правата и свободите, в чиито редици личат имена на бивши сътрудници на "Държавна сигурност", става ясно защо близо 30 години след управлението на другарите от БКП още не можем да "преходим" техния режим.

Та сигурно и затова много от т.нар. "деца на прехода" се възползваха от основното демократично право на свободното предвижване. И вече градят бъдещето си другаде.

Тази гледна точка за прехода е на колегата ни Атанаси Петров. Той е на 25 години и се вписва в т.нар. "деца на прехода" или както още е популярно "поколение Y". Драмата на това поколение, към което спада и колегата, е че това, което им се представя за постижение на демокрацията, всъщност е 28-годишна агония, под благовидния термин "преход". Агония, по време на която тези деца познаха света на дрогата, алкохола, безразборния секс, политическата проституция. Агония, резултат на липсата на посока и особено на правила.

За него е драма, а за мен - роденият и възмъжал по времето на социалистическата лъжа и отгледал децата си по време на същия проклет "преход" - е трагедия. А от нея спасението е само едно - подобно на евреите, водени от Мойсей след 40 години скитане в пустинята, да намеря своя край. И най-накрая да се лиша от бремето на спомените и горчивината на разочарованието от това, което лъжливите политици наричат "преход". 


А децата ни да намерят своята обетована земя някъде другаде, не и тук.

 
Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар