Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2017 г.

Патриотизъм или национализъм във филма "Да живее България"

Кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм?
 
Без да дава оценки режисьорът Адела Пеева изследва тънката граница между патриотизъм и национализъм в новия си документален филм "Да живее България".

Филмът е част от програмата на Киномания, а също така ще има и показ пред академичната общност в НБУ с дискусия с участието на самата режисьорка, която е и сценарист и продуцент на филма.

Продукцията проследява в продължение на три години развитието на няколко младежи, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти. Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват допустимите норми.

Безразличието или нескритата подкрепа на "възрастните" ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи.

Въпросът е обаче: какво бъдеще да очакваме ние? И още: кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой участва в това осъзнаване: учители, родители, приятели, хора на духовността, местното управление?

"В своите филми подхождам с уважение към всички хора. Нямам за цел нито да засрамя, нито да похваля героите си, това не е моя работа. Аз съм неутрална, колкото и това да ви се струва бягство от позиция. Това е моята позиция. От тук нататък всеки има свободата да прецени за кого е или против кого е този филм.

Или пък свободата просто да му е мъчно за всичко това. Имах за цел да направя един анализ, една снимка в дълбочина за това какво става в нашето общество и защо тези хора са такива каквито са. Почувствах се задължена да направя този филм", споделя Адела Пеева, цитирана от Dnes.bg.

Оператори са Димитър Скобелев, Пламен Гелинов и Светла Нейкова.

Премиерата на "Да живее България" е на 24 ноември в кино "Люмиер Лидл". В рамките на Киномания филмът ще има още четири прожекции в София – в кината G8, Одеон, Евросинема и Дом на киното.

Кадър от филма "Да живее България" на Адела Пеева


Няма коментари:

Публикуване на коментар