Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2017 г.

Черен Петър на Черен петък

На Черен петък още преди да мръкне търговски магьосници се опитват да вкарат в кошарата си потребителското стадо...
 
Някога, когато още не знаехме какво е Черен петък, имаше детска игра с карти "Черен Петър". 

Играеше се със специални тестета с нарисуван на гърба на всяка карта коминочистач с телена четка, който прочиства комин. Като малък дълги години мислех, че това на картинките е популярният в ония времена певец Петър Чернев, само че като малък, а играта е кръстена на неговото име. Та играеше се с тесте от четен брой карти (24) с нормален картов номинал и още една с портрета на Черен Петър. Картите се събираха по двойки, а целта на всеки играч беше да се освободи колкото може по-бързо от своите карти и в края на играта в никакъв случай да не държи в ръката си Черен Петър.

Като пораснах, разбрах, че имало и Черен петък. Дълго време мислех, че е кръстен на Черен Петър. Най вече заради поразителната прилика с правилата на играта с карти. На Черен петък търговците разбъркват картите и главите на купувачите, цял ден плющят банкноти вместо карти и накрая всеки гледа да се избави от Черен Петър. Т.е. ако си продадеш и последната маша за коса, към която клиент не е посягал през последните 30 дни, можеш да се смяташ за победител в играта.

Защо така скептично за най-светлия търговски празник от обредния календар на съвременния потребител? Защото Черен петък не е нито Рождество, нито Възкресение, а симетрично отражение в календара (начертайте си месеците в кръг и ще видите), на Валпургиевата нощ. Само че при езическите шваби, шведи и фини в тая нощ вещиците се опитвали да попречат на идването на пролетта, докато на Черен петък още преди да мръкне търговски магьосници се опитват да вкарат в кошарата си потребителското стадо.

Имам и личен повод. Преди години ей така, защото било петък и защото бил Черен, ми продадоха гениална ютия, проектирана специално за дланта на мъже, в специално куфарче, което издържа и на пожар отвътре, без да пусне и пламъче навън, на супер специална цена от не помня колко лева. Скрих от жена ми брошурката, че уредът е мъжки, и й го пробутах на най-близкия 8 март. Тя обаче с една програмка на телефона си мина през баркода на кутията и установи, че в онлайн витрина на друг магазин това, което аз съм бил купил с близо 70 процента намаление, струвало с 10 лева по-малко без намаление. 


Черният Петър в онзи Черен петък остана у мен, а аз започнах да сравнявам индексите на цените директно в интернет при всяка следваща покупка, без значение дали е петък или сряда.

Петъкът обаче предстои и не бих искал да ви развалям очакванията и кефа от далаверата, която подушвате. Има си и положителни страни. Ако не сте в категорията на прецаканите, които са взели нещо, без да им трябва, на цена, без да е реално намалена, за вас се отваря втори търговски шанс. Още в светлия понеделник, който идва след Черния петък, по сайтове и групи за разпродажби ще се появят обяви за продажба на ненужно купени вещи от загубили в играта „Черен Петър“ на Черен петък и тогава може да сключите наистина изгодна сделка.

Ако пропуснете шанса си в понеделник и следващите го дни, има голяма вероятност да получите някоя от купените на Черен петък стоки съвсем безплатно като подарък под коледната елха от някой, който ще поиска да се освободи от своя си Черен Петър. 


Така че, стискам ви палци.


 Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар