Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2017 г.

Сълзите, които обиколиха света (видео)

Всичко започна в плейоф в Москва и приключи в плейоф за Москва

Тези сълзи обиколиха целия свят. 


Джанлуиджи Буфон вчера за последен път изпя химна на Италия с екипа на националния отбор. Направи го както винаги – даде тон на съотборниците си, затвори очи и не щадеше гърло. Пусна сълза, когато свърши. 

След почти два часа се разплака. За първи път от далечната 1958 г. "адрузите" няма да играят на световно първенство. 39-годишната легенда обяви, че дава път на младите и оставя родината си в добри ръце, тези на Джанлуиджи Донарума и Матия Перин.

Буфон няма да играе на любимия си турнир, там, където мечтаеше да приключи бляскавата си кариера. Това разби сърцето на Джиджи и всеки път, когато сълзите му капеха, беше непоносимо болезнено. Вечерта беше изключително тъжна. Целият отбор на Италия беше неефективен в предни позиции, а самият Буфон на два пъти се включи в атаки при корнери, но и това не помогна.

За вратаря световното първенство е свещен турнир още от детство. Той е разказвал, че е събирал стикерите на Panini и е бил голям фен на камерунския страж Томас Н'Коно, който пази за родината си на Мондиал 1990 на Ботуша. Заради него Буфон застава под рамката и първородният му син е кръстен на африканеца. В Русия капитанът на "Ювентус" трябваше да играе на шести Мондиал, което щеше да е абсолютен рекорд. Но няма да успее. Въпреки това той влезе в историята на световните първенства. Триумфира през 2006 г. и беше главен претендент за Златната топка, но се размина на косъм от нея. Според мнозина, несправедливо за сметка на Фабио Канаваро.

В края на октомври Буфон отбеляза 20-годишнината си от дебюта за Италия. По ирония на съдбата, всичко започна в Москва, бараж за класиране на шампионата на планетата срещу Русия. Още в 31-ата минута на бъдещата легенда му се налага да влезе резерва заради контузия на Джанлука Палюка. "Когато видях сблъсъка, не можех да дишам. Имаше много сняг, мъгла и предпочитах да не играя. На топлата скамейка ми беше много по-добре", шегува се Джиджи. Кариерата му в националния отбор започна с плейоф в Москва и завърши с плейоф за Москва.

Срещу скандинавците снощи, Буфон за пореден път се доказа като истински джентълмен. Трибуните на "Сан Сиро" освиркваха шведския химн, вратарят го аплодира. Неслучайно получи огромна подкрепя от футболния свят след отпадането на Италия. 


"Той е кумир за всеки един състезател. Силен противник, герой. Уважавам международната ти кариера, Джиджи", написа Франк Рибери. 

"Жалко, че трябва да видим тази гледка. Ти си легенда. Гордея се, че съм играл толкова много пъти срещу теб", добави Икер Касияс. 

"Ще ни бъде скучно без теб. Кураж, приятелю. Велик си", включи се и Серхио Рамос.

Но като най-силни изглеждат думите на 44-годишния египетски страж Есем Ел-Хадари. 


"Не знам какво да кажа. Надявам се да бъда на световното и ще се опитам да компенсирам отсъствието ти. Всички вратари в Русия ще играят за вас, легенда!", гласи неговото съобщение.

Мондиал без Италия, Мондиал без Буфон... Подобно нещо не са виждали много хора, но всичко има начало и край.






Веселин Коларов, Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар