Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2017 г.

Служители на управляващия консорциум

Условието за политическа стабилност

След няколко седмици на бурно политическо противопоставяне настоящата впечатлява с неестествена умиротвореност. 


ГЕРБ сякаш забравиха решението си да променят конституцията и да ревизират приватизацията отвъд всякакви правни норми.

Ексцентричният закон "Пеевски", с който депутатът от ДПС щеше на свой ред да ревизира "вторичното ограбване на КТБ", също залезе в публичния дневен ред. А след изненадалата ги смяна на председателя на парламента в отговор на условието им да се върнат в пленарната зала, БСП поеха протегнатата от управляващите ръка, обявявайки курс "Да не прекаляваме".

Не става въпрос за идилия, а за прозрение колко крехка е всъщност ситуацията в страната - скандалите са от такъв корупционен мащаб и политическа дълбочина, че всяко по-рязко действие може да я тласне към поредни предсрочни избори. Дори без те да променят съществено статуквото, всички в сегашния парламент имат причина да се безпокоят от подобно развитие.

ДПС по правило най-малко - за тях екзистенциално важното е да запазят лостовете си за задкулисно влияние върху всяка власт. Една година в управлението е достатъчна да избледнее ореолът на алтернатива, с който т. нар. патриоти станаха трета сила на последния вот, а социологическите проучвания вече вадят напълно Марешки от играта.

Големият залог е при изравнените ГЕРБ и БСП. За партията на Борисов опасността е от първа загуба, която би имала дългосрочно отслабващ ефект, а за екипа на Корнелия Нинова травмата е от повторение на обстоятелствата, при които управленията на БСП катастрофират. И в двата сценария моделът "Кой" е в главната роля.

Но ако страхът от предсрочни избори е факторът, който би надделял над декларираното желание за промяна на този модел, БСП ще се превърне от опозиция отново в служител на търговския консорциум, който на практика управлява страната с политически средства.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар