Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2017 г.

Алеята на лицемерието

София, колите и колелата

Eдин от основните принципи на икономиката е, че хората реагират на стимули. 


Представете си, че живеете в град, в който е изключително евтино и лесно да притежаваш и използваш автомобил. 

Може да го паркирате навсякъде, по всяко време, без страх от санкция. 

Можете да минавате на преглед винаги, независимо дали сте го ремонтирали, защото системата за прегледи е корумпирана. 

Можете да карате изключително стар или дизелов автомобил без филтър, защото плащате много нисък данък, независимо че замърсявате непропорционално. 

Можете да шофирате в бус-лентите напълно безгрижно, защото полицията не глобява за това.

Икономическата логика сочи, че това ще доведе до един, два, дори три автомобила на семейство, защото при такива условия удобството на личния автомобил е несравнимо с това на градския транспорт. Това пък означава още по-неудобни тротоари за ходене, още по-големи задръствания, още по-тежки условия за пешеходци и колоездачи, нужда от още повече булеварди и съответно от още повече автомобили.

София е този град. Тя има животозастрашаваща криза с автомобилите. Артериите на града са пълни и всяко затлачване може да предизвика инфаркт. 


Точно това се случи с новата велоалея по "Раковски". Минимална по своя обем (говорим за около 800 метра), тя предизвика огромно възмущение. Причината не е просто, че велоалеята задръства, затруднява делниците на живеещите и дребния бизнес или че не беше обяснена добре (въпреки че и четирите са верни). 

Причината е, че хората видяха в това лицемерие: един град, който с всичките си политики ги подтиква да купуват автомобили, изведнъж им сервира къса "чиста от коли" алея.

Ако София иска да стане по-чиста, по-приветлива за хора и да подтикне повече жители да ходят пеш или да карат колело, тогава, моля, нека нейният кмет Йорданка Фандъкова или мнозинството в общинския съвет да излезе и обясни как ще постигне това - какви промени ще направи в политиките и устройството на града и каква помощ от държавата й трябва, за да го постигне. 


И нека обясни как това ще се случи на всички нива, не просто с 800 метра в центъра.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар