Зима

Зима
Пролет

24 ноември 2017 г.

Тереза Мей: Трябва да бъдем бдителни към враждебните действия на държави като Русия

"Може да напускаме Европейския съюз, но не напускаме Европа."

"Трябва да бъдем бдителни към враждебните действия на държави като Русия, които застрашават потенциалното развитие на Източното партньорство и които се опитват да разкъсат на части нашата колективна мощ. 


С нетърпение очаквам днес подновяването на ангажимента на европейските страни за взаимодействие, за да се противопоставим на общите предизвикателства в областта на сигурността и развитието", каза Тереза Мей преди срещата на върха на ЕС със страните от Източното партньорство.

Министър-председателката Великобритания възнамерява да играе "водеща роля в опазването на европейската сигурност". "Може да напускаме Европейския съюз, но не напускаме Европа", подчерта тя.

Мей засегна и темата за отношенията на страната си с ЕС след Брексит, като напомни, че днес ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Министър-председателката каза, че се надява на "дълбоко и специално партньорство" с ЕС след излизането на Обединеното кралство от съюза.

Тереза Мей не за пръв път атакува Русия. На 13 ноември в своя реч в Лондон тя обвини Русия, че разпалва насилие в Източна Украйна, нарушава въздушното пространство на държави в Европа и провежда кампания за кибератаки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар