Зима

Зима
Пролет

7 ноември 2017 г.

Сто години от Октомврийската революция в Русия

Официалната програма е твърде скромна, ще се акцентира върху националното единство и помирение

Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция,  тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила.

Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Но днес официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.
 

На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война, отбелязва Франс прес.

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност да се акцентира върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми. 


"Защо да честваме това събитие", подхвърли пред журналисти през октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души, посочва АФП. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на болшевиките през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите - преследвани, посочва АФП.



Няма коментари:

Публикуване на коментар