Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2017 г.

Патриа-матриа-мармалад

Май е време да измислят нова формула в семейните отношения...
 
Краят на работния ден приключва с пакет ядки и гледане на немска телевизия. 

Обсъждат интересна  тема: защо все още има разделение на половете? Книжките за момичетата в розово, а за момчетата в синьо, карнавални костюми за момичета в стил принцеси или Барби, а за момчетата с пистолети, маски и като полицай. 

Веднага след това представиха едно немско начално училище и разгледаха класната стая на втори клас. Съвременна илюстрация на диалог: момичето прилича на момче (дрехи и прическа), а момчето е с розови панталони, червена блуза и дълга коса. Дърпат една лодка и се карат кой да е играе с нея. Е, не е за изненадване, ако последващата картинка е как момичето ступва момчето, то се свива и плаче, а тя се кефи, че е взела играчката.
 

И какви са мама и татко днес? Няма матриархат, няма патриархат, има мармалад. 

Уж имаме мъже, пък не са съвсем мъже, и жените ни станаха мъжкарани, а нощем, когато останат сами, си позволяват да бъдат жени и да покажат, че имат чувства – плачат и крещят по телефона, докато обясняват на някоя приятелка как ги е ядосал поредния мухльо.
 

В какво да вярват тогава децата? Как да се обличат, как да се държат? И те не знаят, и родителите не могат да им покажат. Татко вече готви, мама пие и пуши на дивана. В България зачестиха случаите, когато мама поступва тате, защото нещо не си върши работата както трябва. Балкански жени! 

Както каза един поляк: „Вие българките сте опасни. Командвате и не оставяте мъжът да бъде мъж!” Да, полякините в това отношение са като котки – умилкват се мазно-мазно, усмихват се и си постигат по лесния начин целта. Нашите дами са малко по-тежък характер.
 

И в крайна сметка има ли щастливи семейства? Кой командва, кой изкарва повече пари - все тая, а кой е щастлив е въпросът. Или такива май почти не останаха. Докато си ги мерим – я заплати, я имоти, децата порастват, а ние остаряваме. Дали ще е матриархат или патриархат – все тая. Става винаги мармалад. 

Май е време да измислят нова формула в семейните отношения.


ElenDejavu

Няма коментари:

Публикуване на коментар