Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2017 г.

Оставката на Главчев - успех за БСП и Цветанов

Да назначиш Караянчева на мястото на Главчев е като да гасиш пожар с бензин! Безличието бе заменено с агресия...
 
БСП успя. Неоснователното отстраняване на Корнелия Нинова от парламентарната трибуна изяде главата на Главчев. 

Така става, когато партийното честолюбие срещне глупостта. В „моралния акт“ на бившия парламентарен шеф ясно личат следи от Борисов. Премиерът прояви здрав инстинкт, като неутрализира скандала, преди да е гръмнал международно. ГЕРБ стана жертва на политиката си за експорт – „тихо, да не чуят чужденците“. Страхът от политическа нестабилност преди европредседателството свърши останалото.

А този страх е напълно основателен. Празните столове на БСП в парламента не са добър атестат за функционираща демокрация. Към това се добавиха и скандалните разкрития на Елена Йончева за съучастие на властта в трафика на бежанци през границата. Оставката на Главчев е отчаян опит да се спре раздухването на тази информация пред европейските институции. Зер не върви някак си с едната ръка да председателстваш ЕС, докато с другата прибираш пачки от трафик на мигранти към Европа. И Борисов включи пожарогасителя с тайната надежда, че така ще умилостиви опозицията.

Дотук добре. Но да назначиш Караянчева на мястото на Главчев е като да гасиш пожар с бензин! Безличието бе заменено с агресия. Получи се като при театралните разкаяния на Цветанов: „Извинявайте, че ни провокирахте!“. Хлевоустата Караянчева има сериозен потенциал да доразруши започнатото.

Съществува още един риск. Караянчева е най-лоялният изпълнител на волята на Цветанов. С назначаването й начело на парламента неговата власт ще нарасне. Свадливият характер на новата парламентарна шефка е заявка за нови конфликти с опозицията, а в опита си да ги потушава Борисов ще става все по-зависим от властелина на парламентарното мнозинство – Цветан Цветанов. Двувластието в ГЕРБ, което вече се прояви при оставката на Делян Добрев и атаките срещу президента, най-вероятно ще се задълбочи.

Как ще се развият отношенията между  тия двамата - можем само да гадаем, но съперничеството и шантажът определено не са в полза на държавата...




 Атанас Добрев, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар