Зима

Зима
Пролет

20 ноември 2017 г.

На крив орган му пречат органите

Все органите на властта са виновни. И трябва да взимат решения. Да правят промени. Да оправят бакиите на някого. И то на някого, който не спазва елементарните знаци. 


Изпреварването е забранено - не изпреварваш. Левият завой е забранен - не го правиш. Ограничението е 80 - не караш по-бързо. Всичко е просто. По-просто от шофьорите. Даже пътят е по-нагънат от гънките в мозъка им. 

Но сега трябва превозвачите да дават пари за камери и колани, вместо за нови рейсове. И това няма да нагъне гънките на шофьорите. Пак ще си останат същите глупаци с криви органи, на които други органи им пречат. Пречи им само селският манталитет. А той е в изобилие. Защото винаги има някой нервен селяндур, който се ядосва на примерните водачи. Е, тези са убийците. Безсмъртните, които сеят смърт. 

И сега нови промени ще има заради тях. И тези промени няма да ги променят. Ще се отразят единствено на примерните водачи, които ще станат още по-внимателни. Селяндурите ще си останат селяндури. Само ще сгънат 20 лева повече в сенника за рушвети. Защото всяка промяна е повече пари за някого, а резултатите ще са нулеви, въпреки доброто желание. Органите ще останат малки и ще се качват на още по-мощни коли и ще сеят смърт. Глупаците ще са си още по-нагли. Поне ще има на какво да им се записват изцепките, че да ги гледаме в сутрешните блокове и в интернет агенциите. А коланите по седалките... те трябваше да са задължителни още преди 20 години, но сега им е дошъл моментът. По-добре късно, отколкото никога. 

Само молебенът е закъснял. Той не трябваше да е за възспоменание, а за кадем. Защото само повече късмет ще опази хората от глупаците. Другото е криви органи, малки членове и "виновни" институции. Защото запитайте се дали е нормално на пътя край Микре вече да има 200 катастрофи, които са взели живота на 34 души. Това сочи черната статистика. И ако не вземем мерки, т.е самите ние да се научим да не разчитаме предимно на късмета, може нещата да се променят за добро. Дали поредната черна хроника ще ни накара поне да се замислим малко върху това. 

Казват, че всяко чудо е за три дни. Нищо, че пътят край Микре ще помни трагедиите завинаги. Той ще е белязан с тях. Ще помнят и близките. Ние сигурно пак ще забравим. До следващия инцидент, в който някой пак е разчитал на случайността. Това ни убива - глупостта ни. И точно това е причината за войната на пътя. 

Тази война, с която още не можем да се преборим, но всекидневно взема своите жертви.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар