Зима

Зима
Пролет

15 декември 2017 г.

Хасан Адемов: Здравният мораториум е иновативна глупост

"Държавата не е използвала всички механизми за контрол и сега въвежда мораториума в знак на безсилие."
 
"Управляващите предпочетоха силовия подход за правене на промени в здравеопазването, а това създава опоненти. За мен този здравен мораториум е иновативна глупост, защото налаганото му показва управленско безсилие. От ГЕРБ говорят за здравната сфера само с числа, а не се вкарва и хуманният фактор."

Така председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов коментира в студиото на "България сутрин" приемането на здравния мораториум за иновативни лекарства и отхвърлянето на ветото на президента Румен Радев.

Повече от два часа вчера продължиха споровете на депутатите в Народното събрание за мораториума върху иновативните лекарства за онкоболни. Дебатите станаха и доста емоционални, след като Стефан Данаилов призна, че е онкоболен, а Цветан Цветанов отбеляза от трибуната, че баща му е страдал от тежко заболяване.

Според Адемов повечето медикаменти, които са забранени от мораториума, могат да бъдат закупени от пациентите, но проблемът е, че доста от хората не могат да си ги позволят.

"Държавата не е използвала всички механизми за контрол и сега въвежда мораториума в знак на безсилие. Трябваше да има много по-голяма дискусия върху тази важна тема", уточни депутатът от ДПС пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото отбеляза, че самият министър на здравеопазването Кирил Ананиев е наложил чисто фискалните аргументи пред медицинските и хуманните, което не би трябвало да е така.

"Ние очакваме този профил на министъра да доведе до притеснителни реформи. Не съм убеден, че със силовия подход ще се постигне нещо положително в здравеопазването. Според нас този мораториум противоречи на Конституцията", допълни още председателят на социалната комисия.

По думите на Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" гражданите масово проклинат управляващите заради своето решение да приемат мораториума.

"Онкоболните започват гладни стачки пред НДК - пред гостите от чужбина. Трябва ли да се стигне дотам, че болни хора да гладуват? Нашите пациентски организации са със снето доверие от Кирил Ананиев", категорична бе Георгиева в студиото на "България сутрин".

Тя каза още, че хората нямат пари да отидат да се лекуват в чужбина, а освен това в някои болници вече дори не приемат български пациенти, защото НЗОК дължи много голяма сума пари.

Хасан Адемов

Няма коментари:

Публикуване на коментар