Зима

Зима
Пролет

19 декември 2017 г.

Димитър Петров: Мораториумът върху лекарствата - автогол, пробутан от експерти на правителството

"Част от депутатите не искаха да гласуват този мораториум, но тъй като това би било нещо като бламиране на новия министър, то мина."
 
"Мораториумът върху новите лекарства е абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. Авторите на тази идея са шефката на лекарствената дирекция в Касата д-р Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, както и проф. Плочев, който подписа тези неща и ги узакони."

Това заяви по бТВ бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.

"През юни предложихме серия от мерки, включително законодателни. Всички те бяха спрени в Министерството на здравеопазването (МЗ) и нищо от тях не се случи. Дори без тях събрахме около 70 млн. лв. от отстъпки повече от предвидените. Т.е. може да бъдат освободени пари от други места", посочи той.

"По мои данни голяма част от депутатите не искаха да гласуват този мораториум, но тъй като това би било нещо като бламиране на новия министър, то мина", каза д-р Петров.

Той посочи, че и комисията към МЗ, която ще решава как ще се действа в конкретни случаи, е "нов потенциален автогол, който се бута на министъра и правителството и то от същите хора. Няма законово разписан механизъм, по който да се направи тази комисия, няма и пари в бюджета на МЗ. Министерството, за да купува лекарства, трябва да направи процедура по ЗОП, а знаете какви скандали ставаха, когато онколекарствата бяха в Министерството, да не говорим за ваксините".

Вчера беше съобщено, че Петров е освободен от поста. "Процесът е взаимен, инициативата е на проф. Камен Плочев, доколкото разбрах това е под натиск на бившия екип на МЗ, най-вече на зам.-министър Лидия Нейчева", заяви той.

"Много трудно се работи вече в Касата с проф. Плочев", каза още гостът. "В момента сме в ситуация, че в закона изискванията за директор на Националната каса са принизени до по-ниско ниво, отколкото за шеф на районна каса. Стана така, че управител може да стане всеки с три години стаж", посочи гостът. 


Според него проф. Плочев няма достатъчно опит и квалификация и дори не познава терминологията.

"Освен това координацията на администрацията в Касата е на почти нулево ниво", каза Петров. Той даде пример с националния рамков договор, който е много тежък процес, а координацията по него "е доникъде". Гостът предвиди отново проблеми и скандали.

"Първата работа на проф. Плочев, вероятно под давление на препоръчани хора от Министерството, беше да смени някои ключови места, защото иска да работи с доверени хора. През подуправителя минават всички преписки и становища, преди да бъдат подписани, т.е. координира ги и ги контролира и вижда всичко, което става. В момента такава длъжност практически няма. Аз лично му съчувствам на проф. Плочев, защото не съм много убеден какво отива при него и какво подписва", заяви Петров.

"Отстрани се вижда, че Касата оперативно се управлява от зам.-министъра Жени Начева. Това не е редно, но от части вероятно е предизвикано от това, че проф. Плочев трудно може да се справи с управлението на Касата", каза още Димитър Петров.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар