Зима

Зима
Пролет

9 декември 2017 г.

Александър Вучич: Русия е приятел на Сърбия и ще поддържаме добри взаимоотношения

"Някои хора в Европа вярват, че имат правото да ни поучават, но забравят, че хората в Сърбия добре знаят кой повлия на процесите, които доведоха до отнемането на части от териториите на Сърбия."
 
"Сърбия върви по своя европейски път. Много лидери на Европейския съюз не крият, че когато аз разговарям с руските колеги, гледат към нас, но някои хора като отидат в Москва забравят откъде са дошли. Аз не забравям. Сърбия върви по своя европейски път. Русия е приятел на Сърбия и ще поддържаме добрите взаимоотношения, но това няма нищо общо с пътя, по който върви Сърбия."

Това обяви сръбският президент Александър Вучич в част от речта си след срещата с премиерите на България (Бойко Борисов), Гърция (Алексис Ципрас) и Румъния (Михай Тудосе) в Белград.

Именно за по-бързо влизане на Сърбия в Европейския съюз се обявиха и останалите трима лидери, като се заканиха да помогнат на страната. Покрай ЕС обаче бе повдигната и темата НАТО и Русия.

„Сърбия иска да поддържа военния си неутралитет. Искаме да си изградим собствена армия, която да гарантира нашата сигурност. Тук никой не трябва да забравя, че ситуацията е различна, защото Сърбия бе атакувана през 1999 г. Случаят на Сърбия е малко по-различен от този в останалите държави. Всички добре разбираме ситуацията на сръбските граждани. Вярвам, че можем да намерим решенията на нашите проблеми по пътя към Европа. Трябва все по-ясно да обясняваме положителните аспекти на нашия европейски път. Някои хора в Европа вярват, че имат правото да ни поучават, но забравят, че хората в Сърбия добре знаят кой повлия на процесите, които доведоха до отнемането на части от териториите на Сърбия. Затова страната ни много внимателно се стреми да опазва стабилността и мира в региона. Мисля, че след като дойдохте от своите столици и отседнахте в различните хотели, имахте възможност да видите строителството, което се случва в Белград и икономическият прогрес, който е видим. Няма да подкопаваме взаимоотношенията с други държави, които имаме от десетилетия", заяви президентът на Сърбия.




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар