Зима

Зима
Пролет

5 декември 2017 г.

Проф. Боян Дуранкев: Работните заплати трябва да нарастват, иначе българите лесно ще напускат

"Правителствените политики могат да повлияят много благотворно върху демографското развитие."
 
"Ако се сравняваме с другите страни в ЕС е добре, че постигаме средни темпове на икономически растеж 3-6 процента. Но сме далеч от 8 процента - растеж, който сме имали в предишни периоди. Темпове под 5 процента реално отдалечават страната ни от средноевропейския БВП". 

Финансистът проф. Боян Дуранкев коментира по БНР данните за икономически растеж от 3,9% за третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2016-а.

"Все пак данните, че има някакъв растеж и то среден, показват, че лека-полека страната ни се отлепва от ниското ниво, но е далеч от това да напусне последното място да измести Румъния", обясни експертът.

"Проблемът за доходите е второто нещо, което трябва да се дискутира. Имаме най-ниското минимално възнаграждение. Македония има по-висока минимална заплата, в Турция тя е със 120 евро по-висока", отбеляза проф. Дуранкев

"Преминаваме психологическата граница от 510 лева минимална работна заплата. 410 хиляди души се водят на минимална работна заплата. Частният бизнес много обича да дава минимални заплати и да доплаща по един или друг начин. Има инфлация и всички знаят какво става дума", каза финансисът и добави: "Работните заплати трябва да нарастват, иначе българите лесно ще напускат".

"Основният проблем е как да остават гражданите у нас и второ, как да се увеличи раждаемостта. Без раждаемост не можем да говорим за икономика. Неравенствата се изострят и трябва да се помисли за семейно-подоходно облагане и т.н. Може да се предложи на завършващите студенти 5 години да работят без данъци. Правителствените политики могат да повлияят много благотворно върху демографското развитие", подчерта проф. Дуранкев.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар