Зима

Зима
Пролет

5 декември 2017 г.

България и Франция ще си сътрудничат в три области – отбрана, сигурност и образование

Двамата президенти разговаряха на четири очи в Париж
 
Българският президент Румен Радев и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха възможността в България да бъде открит клон на Националното училище за администрация (ENA) за района на Югоизточна Европа, който да формира нови лидери. 

Френският държавен глава е изразил подкрепата си и за създаването у нас на Международен институт за устойчиво развитие с научен център с участието на останалите балкански държави. Радев и Макрон разговаряха на четири очи в Париж. Българският държавен глава е на официално посещение във френската столица. След срещата българският президент заяви, че двамата са провели изключително съдържателни разговори.

След разговорите френският президент посочи трите области, в които двете страни ще си сътрудничат най-тясно – отбрана, сигурност и образование. Еманюел Макрон изрази задоволство, че в сряда българският му колега ще придаде физически израз на военното сътрудничество между двете страни с полета си на изтребител "Рафал".

"Обсъдихме предизвикателствата пред Европа и нашите общи позиции. Споделихме някои от смелите френски виждания за проблемите в Европа. Българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето общо сътрудничество. България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред ЕС. Проблеми, които изискват ясна визия и смел подход”, заяви след срещата президентът Румен Радев.

„Напълно споделяме приоритета на Франция, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа. Важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана. Това изисква силна обединена отбранителна индустрия. В това отношение България има голям потенциал и в областта на производството и научните изследвания”, каза още държавният глава.

Що се отнася до икономическото развитие, Радев заяви, че България би желала да види много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция у нас. Двамата президенти са обсъдили областите, в които това може да стане най-добре.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар