Зима

Зима
Пролет

29 декември 2017 г.

Вилхелм Майбах - От сиропиталището, до крал на конструкторите!

"Maybach" никога не са имали намерението да правят „народен автомобил”, а напротив – на въпрос смятат ли да направят най-евтините автомобили в Германия, Карл отговаря: „Не, най-скъпите!”.

На днешната дата през 1929 г., на 83 години, от този свят си отива германският машинен инженер, автоконструктор и индустриалец – Аугуст Вилхелм Майбах.

Името му е свързано с една от най-луксозните и елегантни автомобилни марки в света – Майбах. Наричат го „Царят на дизайна и техническото качество”.

Вилхелм Майбах е роден през 1846 г. в Хайлборн. Израства в семейство със 6 деца. На 10-годишна възраст остава сирак. Следващите 13 години от живота си прекарва в приют за сираци в Ройтлинген, където изучава професията на чертожник и конструктор. Там за първи път се среща с Готлиб Даймлер, чийто помощник става.

По време на работата му в завода на двигатели Deutz Gasmotorenfabrik, той се вдъхновил да започне работа по създаването на лек високооборотен двигател с вътрешно горене, подходящ за използване на водни, сухопътни и въздушни превозни средства. През 1883 г. създал първия си хоризонтален двигател, след като се появил „големият стенен часовник” – двигател с вертикално разположение, който бил особено подходящ за монтиране в превозни средства. През 1885 г. новият двигател за пръв път е бил монтиран на дървена кола „кола за пътуване”, а години по-късно и на карета. Но, на Майбах не му харесвало да произвежда двигатели за карети. За тази цел разработил автомобил от стомана, с който автомобил била въведена скоростната кутия в автомобилостроенето.

Не случайно французите го наричали „Кралят на конструкторите”. След изобретения като карбуратор с дюза, тръбен радиатор с вентилатор, следва и първият автомобил с 4-цилиндров двигател, а през 1898/99 г. и цяло поколение радиатори.

През 1878 г. Вилхелм се жени за Берта Хабермаас, а следващата година се ражда синът им Карл. През 1909 г. заедно основават фирма, на която Карл е мениджър, а Вилхелм главен съветник. След време Карл предлага на баща си, сами да започнат производството на автомобили. Така слагат началото на марката „Maybach”, която не е за всеки джоб. 


„Maybach” никога не са имали намерението да правят „народен автомобил”, а напротив – на въпрос смятат ли да направят най-евтините автомобили в Германия, Карл отговаря: „Не, най-скъпите!”.

1922-1939 г. е периодът, в който се правят известните луксозни автомобили Maybach с мощни и безшумно работещи двигатели. През 20-те години са произведени около 1800 автомобила. Тогава Maybach се превръща в име на стил, прецизност и индивидуалност на собственика, чиито желания могат да са без ограничения. Изключително трудно е да се открият два автомобила с емблема двойно „М”.

Най-скъпа е кралската поръчка през 1928 г., на стойност 186 000 златни рейхсмарки. Днес цените на Maybach варират между 305 000 и 357 000 долара.



Най-известният модел на фирмата е Zeppelin. Вилхелм Майбах доживява създаването на автомобила, но смъртта го настига преди лансирането му.

Началото на 20-и век бизнесменът и състезател Емил Елинек поръчва 36 автомобила с по-леки материали и монтиран четирицилиндров двигател с два карбуратора и мощност от 35 к.с., какъвто по-рано създава Майбах. Елинек кръщава модела на дъщеря си - Мерцедес. Две години по-късно „Мерцедес” е регистрирана като търговска марка.

През 1901 г. Вилхелм създава автомобил с монтиран отпред лек алуминиев двигател и пионерски „пчелна пита” радиатор, който всъщност е първият Мерцедес и дядо на всички лимузини. Ако не напълно, то поне частично първият Мерцедес е всъщност Майбах.

През 1961 г. марката Maybach е закупена от Mercedess-Benz, която без съмнение поддържа имиджа и недостижимото качество на висококласната марка, създадена от порасналото дете с нелепата съдба да остане сирак на 10-годишна възраст, но с гордостта заедно със сина си да влезе в историята на автомобилния свят, която ще се предава поколения напред!

Вие привърженици ли сте на максимата, която гласи, че има два вида автомобили – „Мерцедес” и всички останали?   




Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар