Зима

Зима
Пролет

1 декември 2017 г.

Теменужка Петкова: АЕЦ "Белене" е жизнеспособен проект

Темата за АЕЦ "Белене" ще бъде подложена на широка дискусия в следващите месеци
 
"Налице са редица комбинации и варианти, според които проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен."
 
Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, по време на участието в парламентарния контрол, където отговори на въпрос за доклада относно възможността за реализация на активите на АЕЦ "Белене", изготвен от Българската академия на науките.

Темата за АЕЦ "Белене" ще бъде подложена на широка дискусия в следващите месеци, а енергийният министър отказа да се ангажира с краен срок за взимане на решение за втората ядрена централа.

По думите на Петкова темата за реализирането на този проект е на дневен ред, а страната ни е изправена пред решението на рационалната задача да бъдат оползотворени активите, свързани с него.

„Ето защо, в края на нашия предишен управленски мандат, Министерски съвет възложи да бъде извършен анализ - правен, технически, икономически. БАН разработи такъв анализ, а в средата на месец ноември окончателният доклад е факт.

Това, което БАН имаше като задача и е анализирала в своя доклад, е да се даде отговор на много важен въпрос - има ли потребност от нова базова мощност не само в България, а в целия регион. БАН, на база на анализа, категорично заявява, че след 2030-35 година, в целия регион, ще има дефицит на мощност, които ще бъдат минимум 2 хил. мегавата", обясни енергийният министър, цитирана от Cross.bg. 


По думите ѝ съществуват няколко хипотези относно проекта.

„Първата е да не се прави нищо.  БАН разглежда и такъв вариант, но го определя като най-лошия сценарий, тъй като той ще донесе само вреди и ще трупа нови разходи, свързани с площадката и оборудването. Вторият вариант е свързан с възможността това оборудване да бъде продадено, но тук също са налице рискове", обясни министър Пекова и подчерта, че продажбата на оборудването не би могла да покрие натрупаните до момента разходи. 


Тя обърна внимание на предвидената в доклада възможност за реализацията на проекта в определени параметри. 

„Разгледан е сценарий, при който се търси 100% чуждестранен инвеститор. Анализите, които БАН прави показват, че такъв вариант не би бил възможен и успешен, тъй като, за да има гаранции, държавата трябва да участва по някакъв начин", подчерта още енергийният министър.

„БАН разиграва няколко варианта, свързани с инвестиционни разходи под 10,5 млрд. евро, лихва - под 4,5% и съотношение между дълг и собствен капитал 70:30, тогава са налице редица комбинации и варианти, според които проектът е жизнеспособен", допълни още тя и призова за сериозен дебат по темата, за да бъде взето най-правилото решение.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар