Зима

Зима
Пролет

25 декември 2017 г.

Сергей Лавров: Русофобската истерия във Вашингтон е достигнала параноя

Според Лавров в САЩ е настъпил пореден пристъп на „маккартизъм", от който американското общество все още не е изградило имунитет

"Русофобската истерия във Вашингтон е достигнала до параноя."

Това обяви министърът на външните работи на Русия в обширно интервю за RT, като така посочи и една от причините за влошените отношения между страната му и САЩ в последно време.

„В отношенията между двете държави съществуват немалко проблеми, както стари, така и неотдавна възникнали, или, да го кажем по-точно, изкуствено създадени. Основният е русофобската истерия, която е обхванала вашингтонската политическа система и вече е достигнала, без де преувеличавам, параноичен характер. Именно тя не ни позволява да се движим напред по важните за нашите страни направления, провокира допълнително напрежение на световната сцена", каза дипломат номер 1 на Русия, цитиран от Cross.bg.

Лавров бе категоричен, че Русия не възнамерява да засилва конфронтацията със САЩ, но ще отговаря на агресивни нападки. Министърът отбеляза, че въпреки засилващите се антируски настроения в САЩ Москва „действа прагматично".

„Срещу агресивните нападки отговаряме, но не възнамеряваме да преминаваме към конфронтация. И занапред ще отстояваме своите позиции последователно и енергично. Ще върнем колегите във Вашингтон към основните принципи, на които трябва да се води двустранния диалог", заяви Лавров.

Според него основните принципи са отчитането и уважаването на интересите един на друг.

„Без това няма как да има подобряване на отношенията, защото така едва ли ще се получи ефективно сътрудничество в международните дела", заяви Лавров.

Според него между страната му и САЩ няма нова „желязна завеса".

„Не смятам, че терминът „желязна завеса" може да се използва по отношение на руско-американските отношения в съвремието", допълни той, но отбеляза, че има наличие на проблеми в отношенията между двете държави, както и немотивирани антируски действия от страна на САЩ.

Руският министър обясни ситуацията с това, че в САЩ е настъпил пореден пристъп на „маккартизъм", от който американското общество все още не е изградило имунитет.

„Но лично аз съм уверен, че както в САЩ на всички им омръзна устроения от сенатор Джоузеф Маккарти „лов на вещици", така и в настоящата ситуация ще настъпи отрезвяване, а с него оздравяване", изрази надежда Лавров.

Извън двустранните взаимоотношения Сергей Лавров призова САЩ и КНДР да започнат преговори, като по думите му Русия е готова да улесни такива преговори.

Москва отдавна призовава Вашингтон и Пхенян да проведат разговори, насочени към деескалация на напрежението около ядрената и ракетна програма на Северна Корея. Вчера севернокорейското външно министерство сравни последните санкции на ООН срещу Северна Корея с военни действия и заяви, че те са равносилни на пълна икономическа блокада срещу страната.

Лавров отправи и още един призив към САЩ, а именно да изтегли военните си от Сирия. Според него военното присъствие на САЩ в Сирия след разгрома на „Ислямска държава" пречи на мирния процес в страната и поставя под въпрос нейното единство.

„Правителството на Сирия можеше още да търпи американците в страната в името на антитерористичните задачи. Опитите да се намери оправдание за запазването на присъствието в Сирия след разгрома на „Ислямска държава" не издържат на критиките. На практика незаконното присъствие на американските военни създава реални препятствия по пътя за политическото разрешаване на ситуацията и поставя под въпрос единството на страната", заяви Лавров.

Министърът напомни, че през ноември във Виетнам президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са приели съвместно заявление, „в което бе потвърдена общата привързаност за съхраняването на единството, суверенитета, териториалната цялост и светския характер на сирийската държава".

Министърът отбеляза, че Русия постоянно поставя пред американските си партньори въпроса „за изначалната нелегитимност от гледна точка на международното право на въоръжената им активност на територията на Сирия".

В същото време руският външен министър заяви, че все пак Русия и САЩ поддържат диалог по линия на специалните си служби и че предотвратяването на терористичния акт в Санкт Петербург е пример за реално взаимодействие между Москва и Вашингтон. Според него диалогът с властите на САЩ се води по каналите на различни институции, „включително и между специалните служби".

Няма коментари:

Публикуване на коментар