Зима

Зима
Пролет

2 декември 2017 г.

"Гремио" прегърна "Копа Либертадорес" за трети път

Клубът е единият от двата гранда на своя щат  и е един от най-титулуваните футболни клубове в Бразилия

Бразилският тим "Гремио" победи и като гост аржентинския "Ланус" - с 2:1, във втората финална среща у дома. В първата среща бразилците спечелиха с 1:0. 

Така те триумфираха в най-силния клубен турнир в Южна Америка.

Клубът от Порто Алегре стъпва на върха в този турнир за трети път след 1983 и 1995 година.

Ренато Гаушо, който е треньор на новите шампиони, влезе в историята. Той става първият бразилец, вдигнал купата като футболист и треньор.

Атакуващият полузащитник на "Гремио" - Луан, беше избран за най-добрия играч в турнира.

"Ще празнуваме до събота-неделя. Вълнуващо е, това е което тези привърженици заслужават", каза вратарят на "Гремио" Марсело Грое.

"Гремио" (на португалски: Grêmio Foot-Ball Porto Alegrense) е футболен клуб от град Порто Алегре, столица на най-южния бразилски щат - Риу Гранди ду Сул. На 7 септември 1903 г. в Порто Алегре е основан "Спорт Клуб Рио Гранде", който е първият бразилски футболен клуб на това място. Собственик на тима е Кандидо Диас. На 15 септември същата година Кандидо Диас с още 31 човека създават футболния клуб "Гремио" в ресторант "Салао Грау". За президент на отбора е избран Луиз Борер. Отборът е известен сред запалянковците с прозвищата Tricolor, Imortal, Rei de Copas.

Талисман на клуба е мускетар с рижа брада, облечен в цветовете на отбора.

Стадионът на отбора се казва "Олимпико Монументал" и има капацитет от 55 000 души. Тимът играе в сино-черни цветове. Клубът е единият от двата гранда на своя щат (заедно с "Интернасионала", а сблъсъкът между тях е известен като Гре-Нал) и е един от най-титулуваните футболни клубове в Бразилия.

През април 1909 г. в Порто Алегре се появява още един отбор - "Спорт Клуб Интернасионал" или само "Интернасионал" (на португалски: Sport Club Internacional). Историята на клуба започва с пристигането на двама млади приятели от Сао Пауло в Порто Алегре. Двамата желаели много да играят футбол, но понеже били нови в града никой клуб в околността не ги приел. Тогава те решили сами да създадат свой тим. И така през нощта на 4 април 1909 г. 43-ма човека основават "Спорт Клуб Интернасионал".

На 18 юли 1909 г. се изиграва мач между двата отбора, в който "Гремио" печели с 10:0. По това време все още е нямало съперничество между двата отбора, но и до днес феновете на "Гремио" (Gremistas) си спомнят за този мач с голяма гордост.

Международните успехи започват през 1983 година. Тогава футболистите на "Гремио" спечелиха финала на Копа Либертадорес след като надвиха "Пенярол" от Уругвай след 1:1 и 2:1. В същата година след 2:1 срещу "Хамбургер ШФ" от Германия те печелят и Световното клубно първенство.

През 1995 клубът печели за втори път "Копа Либертадорес". Съперник на финала е "Атлетико Насионал Меделин" от Колумбия, а отборът печели с 3:1 и 1:1. Тогава негов треньор е Луиш Фелипе Сколари (Luiz Felipe Scolari) - бивш бразилски футболист и настоящ треньор по футбол. Произхожда от италианско семейство, което емигрира в Бразилия. Корените му са от Венеция. Известен в родината си с прозвището "Филипао", а извън нея - с "Големия Фил". Сколари постига всичките си големи успехи във футбола като треньор. Първият е през 2002 г., когато на Световното първенство става световен шампион с Бразилия. След това поема националния отбор на Португалия, с който печели сребърен медал на Европейското първенство през 2004 г. и четвърто място на Световното първенство през 2006-а.

В срещата за Междуконтиненталната купа през същото година Гремио отстъпва след дузпи на холандския "Аякс", който тогава е ръководен от Луис ван Гаал.

Копа Либертадорес (на испански: Copa Libertadores или Copa Libertadores de América, на португалски: Copa Libertadores da América или Taça Libertadores da América, на английски: Liberators Cup) е ежегоден футболен турнир, в който участват най-добрите отбори от Южна Америка, а в последните години - и от Мексико. Турнирът се организира от КОНМЕБОЛ - Южноамериканската футболна федерация, и е еквивалент на европейската Шампионска лига.

Турнирът е кръстен на Освободителите (Libertadores) - лидерите на освободителните войни в Южна Америка, довели до независимостта от Испания и Португалия: Симон Боливар, Педро Първи, Хосе де Сан Мартин, Антонио Хосе де Сукре, Бернардо О"Хигинс, Хосе Мигел Карера и Хосе Гервасио Артигас.

Официалното име на турнира се променя от главния спонсор. От 2012 г. то е Копа Бриджстоун Либертадорес заради новият генерален спонсор - световния производител на гуми "Бриджстоун". Победителят в турнира получава правото да играе в Световното клубно първенство, а също така се изправя и срещу носителя на Копа Судамерикана в спор за Рекопа Судамерикана, еквивалент на Европейската Суперкупа.

Първият носител на "Копа Либертадорес" е уругвайският "Пенярол". Рекордьор пък е "Индепендиенте" от Аржентина със седем титли, четири от които поредни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар