Зима

Зима
Пролет

2 декември 2017 г.

Lada сменя ретро-такситата в Хавана

АвтоВАЗ се връща на пазара в Куба след 12-годишна пауза

АвтоВАЗ планира завръщане на пазара в социалистическа Куба, където за последно продава нови автомобили през 2005 г. 


Компанията обяви, че е изпратила 344 нови коли за Куба – 320 Lada Vesta и 24 комбита Lada Largus Cross – руската версия на комбито на предишната Dacia Logan.

Всички коли са поръчани от кубинците в жълт цвят и се очаква държавата да ги пусне като таксита, които трябва да са конкуренция на американските ретро автомобили, останали в столицата отпреди идването на власт на Фидел Кастро. Също така част от колите ще се влеят и във флотата на рент-а-кар фирмите, където най-популярната марка е точно Лада.

Пазарът на автомобили в Куба на практика не съществува, тъй като държавата контролира както продажбите на нови, така и на употребявани автомобили. От 1 януари 2014 г. властите все пак разрешиха на кубинците да си купуват нови и употребявани автомобили, но държавата все още контролира и тези цени, което доведе до абсурдни оферти за коли на старо и почти никаква промяна по отношение на придобиването на лични автомобили.

Новите лади също са твърде скъпи в Куба – между 14 000 и 20 000 долара струва една Lada Vesta в зависимост от оборудването, като на тези цени руските коли на практика са непродаваеми на пазарите в Европа, за които все пак имат разрешение и отговарят на екологичните норми. Обръщането към Русия за внос на автомобили беше очаквано от страна на кубинските власти, след като администрацията на Доналд Тръмп е напът да спре затоплянето на отношенията с Куба, започнато от неговия предшественик Барак Обама.

Според представители на държавното туристическо бюро в Куба, ще е много трудно новите коли да се преборят с любимите на туристите американски ретро лимузини. Те обаче отдавна нямат нищо общо по отношение на механиката заради американското ембарго от 1960 година насам и днес се задвижват от всевъзможни двигатели, включително и такива за моторни лодки.

Заради високите цени на новите лади в Куба от АвтоВАЗ предполагат, че част от тези коли ще бъдат служебно разпределени от властта на заслужили артисти, музиканти, държавни служители и лекари. Но това все още няма потвърждение от страна на кубинската страна. Руснаците определиха първата партида автомобили като „експериментална” и обявиха, че планират по-сериозни доставки на коли за Куба през 2018 г.

Режимът в Куба е на прага на нов икономически колапс въпреки увеличаването на туристите, които всяка година идват на Острова. Последният сериозен поддръжник на властта на покойния Фидел Кастро беше също покойният Уго Чавес, който осигуряваше на кубинците евтин петрол и финансови инжекции. Но след спада на цената на петрола в световен мащаб преди няколко година самата Венецуела е в много тежка икономическа криза, довела до липса на стоки от първа необходимост в страната.




Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар