Зима

Зима
Пролет

26 декември 2017 г.

По празниците - празни градове и пълни курорти

Стотици хиляди успяха да слеят празниците и тръгнаха на път в страната и чужбина
 
Празни градове и пълни курорти. Така изглежда картината около Коледа и Нова година. 

Стотици хиляди успяха да слеят празниците и тръгнаха на път в страната и чужбина. Десетки милиони левове ще се похарчат за почивка през следващите дни.

"Основните дестинации са местните. Коледа е семеен празник – има малки деца и възрастни хора", коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Нова тв. "Около 360 000 българи пътуват в България, а 120 000 са избрали да пътуват в чужбина."

По думите на Драганов, българите почиват в България, германците в Германия, французите във Франция. "Има малки деца, не може да ги натоварите на някакъв ван. Затова са тези празници и традиции, хората да са заедно.", обяснява специалистът.

Според неговите наблюдения, хората пътуват по-често и през къс-дълъг уикенд. 480 хиляди са тези, които ще пътуват по сегашните празници, отбеляза той и допълни, че най-рано се свършват местата из курорти като тези във Велинград, Вършец, Сандански..., където има спа туризъм.

В чужбина най-честите дестинации са съседните страни - Гърция, Сърбия, Македония, Румъния и Турция. 


"Сега се пече хляба за лятото. Сега се продава този сезон. Ако отворим каквито и да е европейски сайтове, в момента текат най-интензивните продажби. От 1 януари започват големите политически борси, където са сравнени кое е продадено и какви леглови бази са останали", каза още Драганов, като уточни, че става въпрос за жителите в Западна Европа, които имат сигурни доходи, докато българите сме по-лежерна нация и решаваме къде ще пътуваме доста по-късно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар