Зима

Зима
Пролет

26 декември 2017 г.

Сложете си удобни обувки за Нова година

„Моля, изчакайте, всички оператори са заети“, „В момента няма свободни коли“, „Вашето обаждане е важно за нас“...
 
Това ще чуваме по празниците, когато искаме да поръчаме такси. 

И както провъзгласилите се за синдикати на шофьорите на жълти коли казаха – да поръчаме превоз за „по-платежоспособни клиенти“. Защото таксито не било за бабичките. То било за хора, които имат пари. И цената трябва да се вдигне. 

Е, хубаво де. Вдигайте я. За пореден път. Но ще вдигнете ли и качеството на услугите? Или иначе казано, поне да си почиствате автомобилите и да сте квалифицирани? 

Едва ли има човек, който няма собствената си история за таксиметров шофьор. Всеки се е напатил. Но да речем, че те не са обща маса. Най-вероятно има и такива, които не шофират таксита, ами лимузини, по думите на техните представители, които, отново натъртвам, че се смятат за „превоз на богатите и платежоспособните“. Само където хората с пари не ползват мръсните ви таксита, ами ползват компании, които ги карат в скъпите им коли срещу двойно заплащане. Особено когато са пили. 

И всеки свързва таксито с нещо страшно. Е, не всеки път, но в повечето случаи едва ли има доволен. Аз лично съм доволен от много малък процент от вашите колеги. Защото не изпълнявате някаква евтина услуга, ами изпълнявате сравнително скъпа услуга в полза на този, който ви плаща лизинга на колата, таксите и данъка. И ви плаща бързите кредити. И е редно този човек, наречен клиент, да се чувства като такъв, а не като някой, който сте взели на стоп. 

Вдигайте колкото искате. Но ако сте толкова недоволни от цените, защо всеки месец има нови и нови таксита, особено в София? Сигурно защото тези, които припознавате като стадо и се смятате за нещо повече от тях, са доста. Ако не ви изнася, продайте си колите, направете си ги частни и си возете лютеницата от село, а не чакайте за пияни тийнейджърки пред дискотеките. И не отказвайте курсове, които са за под 10 лева. Има много хора с по-висока от вашата квалификация, които работят за същите пари по цял ден. 

И ако ще се имате за толкова специални хора, които предлагат скъпо платена услуга, то предоставяйте нещо срещу парите, за които претендирате. Защото голяма част от вас са едни неуспели хора, които не могат да правят друго с аматьорските си книжки освен да висят по спирките с надежда, че ще качат някой, изпуснал последния си рейс. 

И, да, държавата също е виновна. Виновна е за това, че в последните и най-натоварени дни от годината ви накара да се редите, за да си платите данъка от 850 лева, срещу който да си получите документите. Но не използвайте натиска на администрацията, за да натискате хората, които ви плащат сметките и ви хранят децата. Защото всеки работи, за да получава нещо насреща. Едни работят, за да ги возят, а други возят, за да имат работа. 

Затова в дните и нощите, когато трябва да изплатите стоковите си кредити за таблетите, на които си гледате телевизия, се хванете и работете. Хората разчитат на вас, а вие разчитате на тях. А ако няма да го правите, защото искате да взимате такси като за шофьори на лимузини, то кажете на всички да си сложат удобните обувки за Нова година и да ходят пеша. 

Защото и без таксита ще минем, но вие без клиенти няма да успеете.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар