Зима

Зима
Пролет

22 декември 2017 г.

Коледният подарък на Доган е за Борисов

Посланието на Доган към Борисов е, че е зад гърба му, а към Валери Симеонов е, че вече не е фактор в управлението
 
Ахмед Доган поднесе най-добрия коледен подарък на Бойко Борисов, въпросът е какво ще последва от това и как ще отвърне лидерът на ГЕРБ. 

Почетният председател отправи послание и към всички участници в политиката, каза им, че не са алтернатива на сегашното правителство, но така изключи и себе си.

Това анализират наблюдатели словото на Доган, което той изнесе на традиционна предколедна среща в Сараите с актива на ДПС.

"Безспорно Доган се представи като незаобиколим държавник. Той поднесе най-добрия коледен подарък на премиера Борисов с това, което каза снощи. А именно, че ГЕРБ нямат алтернатива, че едни избори биха поставили политическата стабилност под риск и, че само сегашното правителство може да формира коалиция", обясни журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

Тя анализира, че посланието на Доган към Борисов е, че е зад гърба му, а към Валери Симеонов е, че вече не е фактор в управлението, защото ако утре реши да напусне, това няма да се отрази на управлението на страната.

"Към опозицията, че не са алтернатива и не са готови да управляват. Към Ердоган - България трябва да развива добросъседски взаимоотношения с Турция. Към отцепилите се от ДПС – който иска да се върне, трябва да се покае", каза Велева.

Според нея Доган е похвалил Мустафа Карадайъ за връщането на ДПС на политическата сцена. "Той нареди пъзела за следващата година – спокойствие и стабилност", обобщи журналистката.

Велева бе категорична, че сега е важно как Борисов ще реагира на подадената ръка от Ахмед Доган, тъй като премиерът не може да остане в същото положение и със същите партньори, които да взривяват обстановката.

"Представете си на Валери Симеонов да му хрумне нещо по време да председателството и да започне да грубиянства отново", каза журналистът.

"Нито реч, нито слово сме чули или прочели. Ние видяхме едно резюме, а то е хлъзгав инструмент в политическия ракурс. В днешно време не сме сигурни до колко езикът на политиката е разбираем от хората. Доган посочи, че трябва да се вразумят политиците, и да разберат, че не са сами – има и народ. Каза и нещо изключително вярно – алтернатива няма. А така изключи и себе си", коментира писателят Димитър Недков.

По повод възможна оставка на вицепремиера Валери Симеонов, писателят обясни, че подобно нещо би било изключително полезно за успокояване на и без това доста сложното положение.

"Национализмът за лична употреба е най-опасната клечка кибрит, която може да ни взриви", обобщи Недков.



Няма коментари:

Публикуване на коментар