Зима

Зима
Пролет

30 декември 2017 г.

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим - най-продаваната книга през 2017 г.

Истински бум на българските книги през изминалата година.

40% от продадените произведения през 2017 г. са на родни автори.

Най-продаваната книга на измината година е "Детски и домашни приказки" на Братя Грим. Книгата е с твърди корици, луксозно издание, цена - близо 30 лева. Това обаче не е изненадващо, защото се запазва тенденцията да се продават най-много детските книжки, съобщава бТВ.

Другите заглавия в топ 3 са "Моши, Моши, Япония", пътеписът на Юлияна Антонова-Мурата за страната на изгряващото слънце, както и още един български пътепис - "101 романтични места в България". Въпреки, че е едва от ноември на пазара новата книга на Дан Браун "Произход" вече е четвъртата най-продавана за годината. На пето място пък е първото и оригинално издание на "101 отбивки" за най-интересните забележителности по нашите земи и как да стигнем до тях. 25 от 50-те най-купувани книги за годината са български. От романите най-търсени са "Хавра" на Захари Карабашлиев и "Чамкория" на Милен Русков. Книгата на Русков "Възвишение" също е се радва на голям интерес, особено след пускането на едноименния филм. 


В топ 10 на най-продаваните автори е и блогърът Станислав Койчев - Стан с две негови книги - "Невидим" и "Органайзерът". През 2017 г. хората често са купували още български автобиографии и българска история. И продажбите, и цените растат - средно 40 стотинки повече струва вече една книга в сравнение с 2016 г. Ръстът е с 3,8%. Средната цена на книгите през 2017 г. година е 12,48 лв.

На другия полюс - продажбите ясно отчитат отдръпване на читателите от булевардните романи и книгите за самоусъвършенстване. И въпреки, че книжарниците все повече приличат на магазини, в които има канцеларски материали и детски играчки, книгите все още са най-продаваният продукт в тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар