Зима

Зима
Пролет

1 декември 2017 г.

Саудитското приключение на премиера

Дано и след "историческото" посещение на Бойко в Саудитска Арабия не си останем само с бомбастичните заглавия
 
Посещението на българския премиер Бойко Борисов в Саудитска Арабия наистина може да се окаже "историческо". 

Не само защото за първи път български държавен ръководител от висок ранг посещава тази сравнително затворена, но приказно богата страна, с редица културни особености. А и по още няколко причини.

Първо, защото пак тръгнахме с голяма кошница, изплетена от безброй очаквания, носена от внушителна делегация ресорни министри. Най-голямо изумление сред публиката обаче предизвика присъствието на военния, което навява на мисли за евентуални специфични сделки със саудитската кралска династия. 

Второ, защото Н.В. Цар Симеон Втори придружава бившия си бодигард, макар и в качеството на специален гост. А е специален, тъй като и на децата е ясно, че той е ходатайствал и съдействал с международните си връзки и контакти Борисов да бъде "забелязан" и поканен от саудитския крал.

Трето, защото у нас винаги всичко е танто за кукуригу, аз на тебе – ти на мене. Височайшата услуга най-вероятно ще бъде възнаградена с поне част от "царските имоти", които със специален закон ще бъдат върнати на Симеон Сакскобургготски. А заведените от него дела срещу държавата заради тях - прекратени. Така се решава и още един въпрос - бившият премиер без много усилия щеше да ни осъди в Страсбург, докато сега ще бъдат спестени хиляди евро на българския данъкоплатец.

Четвърто, създаде се небивал медиен драматизъм около непускането на правителствения самолет да премине през въздушното пространство на Иран. За това недоразумение витаеха три възможни причини. Първо, особените, обтегнати отношения между Иран и Саудитска Арабия, за дълбочината и тънкостите на които да знаеш трябва да си отличен дипломат арабист. Второ, говореше се и за техническа грешка. Но в крайна сметка, май се оказа третото - Някой Некадърник Наш беше подал на иранските компетентни органи сбъркан маршрут на премиерския самолет.

Петото, с което ще запомним това посещение, е прословутият ритуален танц със саби, който всеки гост, имал честта да бъде поканен, трябва да изтанцува. Борисов беше особено горд и щастлив като дете, което е успяло само да си върже връзките на обувките, че домакинът принц престолонаследник го похвали, че се е справил по-добре от американския президент Тръмп. Очевидна типична арабска любезност, защото нашият понатежал вече премиер пристъпваше малко като мечка и въртеше меча като шашка. Но пък в замяна на това сияеше като месечина. Въздържаният аристократ Сакскобургготски се вписа някак много по-естествено и в ритуала, и в обстановката.

Шестото, с което тази визита ще остане в историята, са ибрикчийските заглавия в обслужващите властта медии. Като например: "Договорено: Можем да храним кравите на Саудитска Арабия". Затрогващ слугински пиар. Да припомним, че в първия си мандат Борисов посети Дубай и пак четохме такива подмазвачески дописки. "Къпем шейхове", т.е. ще идват на минерални бани у нас. Е, останахме си само с бомбастичните заглавия. 


Дано и след "историческото" посещение на Бойко в Саудитска Арабия през третия му мандат не стане същото.



Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар