Зима

Зима
Пролет

1 декември 2017 г.

Не докосвайте майките с мръсните си ръчички!

Властта е на път да се опозори. Не е новина, но този път ще е за дълго.
 
Позовавайки се на някаква буква, точка или запетая от закона, тя реши да изхвърли от панелката в кв. Люлин в столицата Ваня Рибчева – майката на загиналия командос в Лясковец Емил Шарков.
 

След като синът е загинал, МВР решава да си върне ведомственото жилище. Такъв е редът, лицемерничат чиновничета, втурнали се по заповед на Щуката да сторят зло на една майка. Няма го синът й – няма връзка с ведомството. Няма връзка с ведомството – няма жилище. Много съжаляваме, влизаме в положение, ама спазваме закона, така да се каже… - каканижат плъховете, гребейки с потни лапички към потъващия кораб.

***

Ключът от бараката, както обикновено е другаде. Майката на загиналия Шарков от деня на неговата смърт до ден днешен се опитва да постигне справедливост по отношение на виновните за онази „брилянтна“ акция, в която Емил загина, а четирима негови колеги бяха ранени. Нейната упоритост и прямота дразнят силните на деня, някои от които тогава пряко отговаряха за МВР. Непоносимостта към нея се засилва от активното й участие в акции на гражданското сдружение „Боец“. Подлеците, обаче ни тикат в лицето запетаята, дето им дава права срещу всеки. Дори срещу почернените майки.

***

Самотна е паметната плоча на Емил Шарков в лясковското училище „Максим Райкович“… С всеки следващ прием на нови ученици, споменът за Шарков ще изтънява, докато се превърне в нишка от есенна паяжина…

***

Този, който се смее последен, още не е научил лошите новини. Брехт го е казал за управляващи в Германия в началото на ХХ век, а приляга като ръкавица на режима, властващ днес в България. Дали е странно?

***

Къде сте български майки?! Не чувам гласът ви в защита на една ваша сестра, брутално нападната само защото търси справедливост за смъртта на своя син.

Къде сте активисти от гражданските бдения в защита на жертвите по пътищата? Да не би да правите разлика между жертвите? Или ви е страх, че властта ще погледне с лошо към вас?

***

Небето е в краката на майките. Персийска поговорка.

Тук майките са в краката на властта, която използва институциите като бухалки срещу всеки, който проявява непокорство и има собствено мнение.

***

Гладни човеко, посегни към книгата – тя е оръжие! - казал Брехт…

***

И като споменах Брехт… Цветан Цветанов е председател на Парламетарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Цветанов, накарай някоя секретарка да ти извади справка колко жилища, в кои столични райони, каква квадратура и по какъв начин са раздадени на шефове и служители – бивши и настоящи в МВР. Колко на депутати техни съветници и пр. На чиновници от партийните назначения. Каква част от тях са купени и на какви цени, въпреки периодично възниквалите скандали за занижените (с пъти) оценки. Дай този списък на министър Валентин Радев и на главния секретар Младен Маринов (знаеш на кого е слугувал), за да го видят и те. Вярно, че Шарков не е бил началник, но затова и жилището, което е получил е в „Люлин“, а не в дипломатически блок или „малък център“, както в случаите с „важните клечки“. Защо тях законът не ги лови?

Разбира се, Цветанов няма да направи такова усилие. Той е зает човек – осигурява стабилност. И морал. Предаде много живи, ред е на мъртвите...

***

Борисов препоръча: Дайте на кученцето, дето намери трупа на Мирослава от Перник пържолки - свършило е добра работа и заслужава награда. Каква работа свърши „баретата“ Емил Шарков? Сравнима ли е с тази на кученцето с пържолките? Какво ще препоръча на майката на убития комадос Шарков премиерът Борисов? Агенция за недвижими имоти?

Потисниците от различните епохи не се крият под една и съща маска. Цитатът е от „Майка Кураж и нейните синове“ на Брехт. Борисов нали е читател.

***

Петък е. Националните телевизии излъчват новини за милиардите, които ще потекат от Саудитска Арабия към България, разгорялата се любов между Росен Плевнелиев и синоптичката Деси Банова, коледната елха пред НДК, годежа на принц Хари, иранката, която изтърпяла 40 операции, за да заприлича на Анджелина Джоли, изяви на „близнаците“ Тома Биков и Александър Симов… Ваня Рибчева не е важна колкото тези новини. А и населението преди уикенда има нужда от подгряване с нещо веселичко, розовко.

***

Ваня Шаркова на годишнина от смъртта на Емил: "Него нищо няма да го върне, но има значение за момчетата в отряда, за живите е важно в тая държава да се казва истината и да се търси отговорност. Къде им е покаянието, за да получат прошка?“

Бившият вътрешен министър Веселин Вучков сподели пред журналисти, че една от причините да подаде оставка е и срещата му с Ваня Рибчева.

Няма да стане сега. Не при тези.

***

„Сълзите на майката стигат за всичко, за всичко! Ако имате майка, тя знае това, да!“  Мисълта е на Максим Горки от неговата книга „Майка“. Четящият, сещаш се, нали? Шегувам се.

***

Когато бях малък, а и по-късно, когато боледувахме – аз или сестра ми – а също и на празници майка ми пееше „Хумореска“ на Дворжак. Беше по-скоро сопрано… „Из полето аз се скитам, малките цветенца питам: Ах къде е, ах къде е тя…“ И така нататък. Вярваше, че любовта във всичките й форми прави животът толкова желан.

Когато изгубих майка си, осъзнах, че празнотата ще остане до края. Не мога обаче да си представя какво изпитва майка, изгубила сина си, както Ваня Рибчева.

Вие можете ли?

Ваня Рибчева

 Огнян Стефанов, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар