Зима

Зима
Пролет

1 декември 2017 г.

Руската истерия в САЩ обърка всички карти на руските либерали

Внушителният плач на нашите либерали за нарушаването на шаблоните, които цял живот използваха самите САЩ, се чете на един дъх.
 
Аз самият бих искал да напиша нещо подобно, но не очаквах да срещна такова в американската преса.

Why Putin’s Foes Deplore U.S. Fixation on Election Meddling

(Защо противниците на Путин осъждат зациклеността на САЩ върху намесата в изборите)


В течение на няколко месеца президентът Владимир Путин предсказуемо опровергава обвиненията за намесата на руснаците в миналогодишните американски избори, осъждайки такива новини като недостоверни и подхранващи русофобската истерия.

По-удивителното е това, че някои от най-големите врагове на Путин в Русия, в частност либералите-западници, които гледат на САЩ като образец на демократични ценности и журналистическо майсторство, сега се присъединиха към хора на протеста против американската зацикленост върху намесата на Москва в политическия живот на Америка.

“Стига вече!” писа Леонид Михайлович Волков, началник на щаба на опозиционера Алексей Навални, в последния си страдалчески пост във Facebook. “Това, което става с разследването на намесата на Русия – това е не само позор, но и колективно замъгляване на разума”.

Повече от всичко критиците на Путин възмущава това, че виждат как руската истерия в Америка засилва версията, която непрекъснато се прокарва в държавните руски средства за масова информация. В телевизията, във вестниците и на сайтовете Путин е изобразяван като вечно побеждаващ майстор-стратег, който води Рудия от триумф към триумф в икономическата, военната и демографската сфера на фона на слабостта на САЩ на световната арена.

“Разбира се Кремъл много се гордее с цялата тази история за руската намеса. Това показва, че те не са просто група стари КГБешници, момчета, които нищо не разбират от цифрова сфера, а могъща сила от сагата за Джеймс Бонд”, каза Волков в телефонно интервю. “Тази картинка е много неудобна за нас, Путин съвсем не е гений в геополитиката.”

Волков и другите казвт, че нямат съмнение за това, че Русия се е намесвала в миналогодишната президентска избирателна кампания в Америка, като минимум в задния й двор. Но те се оплакват, че Съединените щати последователно раздухват влиянието на Путин и неговото правителство, изобразяват го като много по-сплотено и ефективно, отколкото то е в действителност, което циментира неговото наследство и усложнява възможността да им бъде отправено предизвикателство в самата Русия.

Те говорят, че в края на краищата американците използват Русия като изкупителна жертва за да обяснят своите дълбоки политически разногласия вътре в САЩ, че много прозападни руснаци, които отдавна считат Америка за свой идеал, горчиво са разочаровани, че САЩ като че ли проявяват някои от най-малко привлекателните черти на тяхната родина.

Търсенето на скритата руска сила, стояща зад победата на Тръмп на изборите за Президент предизвиква определена тревога сред либерално настроените руски журналисти.

“Образът на путинска Русия, построен през последните 18 месеца от западните и преди всичко от американските средства за масова информация, шокира даже най-антипутинските читатели в Русия”, писа миналата седмица в Република – руски новинарски сайт, Олег Кашин, журналист, известен с критиката си към Кремъл. Той се оплака, че американските средства за масова информация представят руските приспособленци и користни бизнесмени без реална връзка с Кремъл като контролирани от държавата агенти, работещи по поръчение на Путин.



Pogled.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар