Зима

Зима
Пролет

31 декември 2017 г.

Top of the top 2017: Плевнелиев и Тодор Живков – в една класация

Кои са най-четените новини в Dnes.bg през отиващата си година
 
Росен Плевнелиев и Тодор Живков – част от една класация! 

И тя не е за комунизъм и антикомунизъм или за тоталитаризъм и преход, а тази, която читателите са подредили – на най-четените новини. Онези, които са събрали стотици хиляди прочитания в Dnes.bg, стотици споделения и също толкова коментари.

В нея Росен Плевнелиев влезе мълниеносно през ноември и отсрами днешните политици като единственият, провокирал толкова читателски интерес. Влезе с гръм и трясък и далеч не сам. И далеч не с кой и да е, а с вече най-известната синоптичка в държавата.

"Деси Банова след новината за Плевнелиев – трябва ми глътка въздух" почти оглави класацията и доказа, че славата наистина има две страни. А и може да те споходи дори след като слезеш от сцената, неочаквано.

Очаквано или не сред най-четените новини се нареди и... Тодор Живков. "Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а" разкрива неизвестни досега подробности за последните часове на бившия Първи начело на държавата.

На историческо заседание на 9 ноември 1989 година Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП. Но дали сам е стигнал до това? Според появилата се наскоро информация – не, защото всичко е било продиктувано от... Съветския съюз, разбира се.

Класацията на най-четените новини през годината не съвпада с годината от отчетите на политиците, не е и традиционното обобщение в медиите.

В нея не са нито новините за новия парламент, нито тези за встъпването в длъжност на новия президент. Не са и предсрочните парламентарни избори.

Почти го няма и тероризмът, който все по-често окървавява улиците на света. Липсват и разбунтуваната Каталония. И височайшите визити у нас, нашите по света.

Не!

Най-четената новина за 2017-та е друга. И тя е: "Почина Алекс, пребит зверски за една цигара".

Нали го помните от снимките в новините – 18-годишното усмихнато момче от Бяла. Той издъхна през юли след едноседмична битка за живота. Алекс бе пребит пред дискотека през лятото, защото отказа да даде цигара.

Да, не е много празнично и в духа на приповдигнатите отчети за успехи, както няма да е празнично тия дни и в дома на една майка.

Убийците на Алекс не са терористи, не са джихадисти, те са роми и дай Боже да си получат заслуженото.

Но можеха и да не са роми. Както не е ром Стефан, който уби Виола. Трагедията на красивата студентка потресе хиляди през юни и също е сред новините, четени и коментирани най-много през 2017-та.

Извън ужаса, в "50 минути ужас: Виола крещи, Стефан коли – съседи мълчат!" стана безпощадно ясно и какво е обществото, което сме изградили. От това как институциите не реагират на сигналите за насилие, което понякога завършва със смърт, до историята за доброто семейство, отгледало син убиец.

И други крими новини с други крими герои събраха много внимание. Една от тях е отвличането на Адриан и пускането му десетина дни по-късно.

Когато съобщихме "Откриха отвлечения Адриан Златков на 20 км преди Панчарево" вероятно много хора са очаквали подробности за развръзката на първото след серията "Нагли" отвличания. Тя обаче така и не дойде.

Вярно, бащата на Адриан, Тони Златков, призна, че синът му е освободен след откуп, но нито стана ясно каква сума е платил, нито защо е бил отвлечен младият мъж. Не се случи и задържането на похитителите, макар от МВР да обещават периодично, че това ще стане.

Дали МВР е така безпомощно и срещу джигитите на пътя? Отговор на този въпрос изглежда търсят много хора, защото кратката информация от януари "За часове: КАТ направи 11 шофьори пешеходци", се е наредила сред най-четените новини за 2017-та. Над 2000 души са споделили новите мерки на униформените срещу нередовните шофьори – да свалят номерата на колата още на пътя.

Дадоха ли ефект санкциите? Отговорът ще търсим в статистиката, но е очевидно, че и след тях тежките катастрофи с жертви продължават да пълнят новините.

И друг отговор търсиха шофьорите в информациите през тази година – как да се пазят от автоджамбазите. "Автокрадците с нов подход: Не задигат колата, крадат дистроници" разкри как само за 60 секунди може да останете без някоя от частите на автомобила си без дори да подозирате. "Колата ти е "трошка" - прекратяват й регистрацията" пък разясни, че без табели ще остават не само автомобилите с шофьори – нарушители, но ако и състоянието на колите е извън европейските норми.

Шофьорските неволи изглежда са едни от големите драми на българина, които така и не намират място сред традиционните проблеми в проучванията на социолозите. Доказва го и друга новина, влязла в списъка на най-четените през 2017 година - "Синя" и "Зелена" зона – с ново работно време, с нови паркоместа.

Информацията, че паркирането в столицата става платено и през уикенда и че се разширява от центъра към кварталите се посрещна с недоволство от едни, с удовлетворение от други, а най-често споменавана и за това бе кметицата Йорданка Фандъкова.

Годината беше трудна за нея, а искането на оставката й - сред най-постоянните. Обикновено мълчалива, тя все пак отвърна на критиките. Ноемврийският й отговор във "Фандъкова за оставката: Аз съм долу, много долу. И в метрото..." също влезе в класацията.

Наред с криминалните новини и шофьорските драми, сред най-четените материали се нареди и информацията за един от "героите" на прехода. "Едно писмо разкри: Васил Илиев убит, защото искал да прави банка!" разказва, че шефът на ВИС е искал да става банкер и че именно заради това е бил убит. Разкритието направи бившият олимпиец, а после и депутат от СДС Христо Марков.

"В България се надува имотен балон", "Джошуа и Кличко – боксов мач за милиони в зелено", "Годжи с усмивка и в... инвалидната количка", "Слави влиза в политиката" също се наредиха сред най-четените сред годината.

Е, не липсва и малко политика. Но първоаприлска, честитихме ви с нея празника, който съвпадаше и с преговорите за съставяне на ново правителство. "Решено е! Кристалина Георгиева оглавява надпартиен кабинет".

Но не по първоаприлски, а съвсем новогодишно си пожелаваме повече хубави новини през следващата година и все така верни читатели!



Вера К. Александрова, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар