Зима

Зима
Пролет

30 януари 2018 г.

КС: Отхвърлената оставка на Делян Добрев е противоконституционна

КС е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание
 
 Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 4 октомври 2017 г. да прекрати предсрочно пълномощията на народния представител Делян Александров Добрев на основание на подадена от него на 3 октомври 2017 г. оставка.

Решението е взето със 7 на 4 гласа, съобщават „Правен свят" и „Лекс".

То е подписано с особени мнения на съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров. Съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно. Съдиите Гроздан Илиев и Филип Димитров намират искането за недопустимо.

КС е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция. Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа. 


В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар