Зима

Зима
Пролет

27 януари 2018 г.

ТВ ехо на задкулисието защитава цензорите в ефир

Поредният печален за журналистиката скеч през изминалата седмица се разигра в неделното предаване по бТВ на Светослав Иванов
 
ТВ водещ, заработващ заплатата си като телевизионно ехо на олигархията и по-специално на подсъдимите босове Иво Прокопиев и ортака му банкера-беглец Цветан Василев, използва националния ефир на медията, в която е предаването му, за да защитава цензурата и олигарсите-цензори.

Поредният печален за журналистиката скеч през изминалата седмица се разигра в неделното предаване по бТВ на Светослав Иванов - „120 минути“, а поводът бе т. нар. „Бяла книга за свободата на словото в България“, представена на полутайна сбирка в луксозен столичен хотел, до която обаче бяха допуснати само медии, удобни за поръчителите на цялото мероприятие - подсъдимите издатели Иво Прокопиев и Огнян Донев и колегата им - Газовия барон Сашо Дончев. 

Всеки опит на издание или журналист извън кохортата на олигарсите и Съюза на издателите в България, реално съставляван само от техните издания и защитаващ само техните интереси, бе спиран с грубо затръшване на вратата. До т. нар. форум за свободата на словото не бяха допуснати и представители на в. „Телеграф“ и в. „Монитор“ макар на издателската ни група и на нашия издател – Делян Пеевски, да са посветени и озаглавени цели две глави с клевети в т.нар. „Бяла книга“. На фона на тази нагла цензура и на светлината на безпрецедентното поругаване на свободата на словото Иванов заяви вчера, че Пеевски сам се припознал като герой в книгата, след което дръпна защитна реч в полза на Прокопиев, заявявайки, че памфлектното издание начертавало „картина на разложение, зависимости и натиск от властта към медиите“. 

ТВ ехото на олигархията явно е визирало другата част от книгата, посветена на нефелен опит да изкара натиск делото за укриване на данъци, по което е подсъдим Огнян Донев и иска на КОНПИ срещу Иво Прокопиев заради близо 200 млн. лева незаконно имане. Иванов не обели и дума за признанието на самия Огнян Донев по време на полутайната сбирка, че е забранил в списанието и сайта му „Клуб З“ да се пише за сферата, в който работи – т.е. за фармацевтиката, където се вихрят едни от най-големите далавери.

Поведението му впрочем не е изненадващо предвид факта, че телевизионният водещ бе сред малцината „отбрани журналисти“, не само присъствали на полутайната сбирка, а и избрани от банкера-беглец Цветан Василев като удобна трибуна за задграничните му интервюта. 


Именно неговото предаване Иво Прокопиев на няколко пъти използва, за да се пробва да се изкара жертва заради делото срещу него по аферата EVN, както и заради запора, наложен на незаконното му имане.

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар