Зима

Зима
Пролет

27 януари 2018 г.

То поне нотариат да беше

Опиянено от безобидния популизъм, народното представителство беше забравило да провери дали това, което приема, е реално приложимо...
 
 Пътят към ада е постлан с добри намерения и нескопосани закони, показва историята с промените в Търговския закон, вдъхновени от омбудсмана Мая Манолова, написани на крак в края на миналата година и приети в дива радост с гласовете на всички политически сили в парламента. Дори имаше и аплодисменти.

Една от тези промени предвиждаше фирми да се прехвърлят само и единствено ако не дължат заплати и осигуровки. Мярка, която щяла да спре практиката дружества, които не плащат на служителите си, да бъдат прехвърляни на бушони. Сама по себе си безумна мярка, защото блокираше възможността на предприятие в затруднение да привлече нов инвеститор, който да го стабилизира.

Но какво се случи - вместо да гарантират, че всеки служител винаги и навсякъде ще получава заплатата си, както беше обещано, те просто направиха невъзможно прехвърлянето на фирми. Това се случи, защото опиянено от безобидния популизъм, народното представителство беше забравило да провери дали това, което приема, е реално приложимо. А това, съгласете се, не е като да се случва за пръв път. И някак си язък, че след дълго прекъсване беше възстановен съветът по законодателство, който уж трябва да бъде коректив на нормотворците.

Но какво и се учудваме при положение, че председателят на тоя съвет - професор Герджиков, за един и същ законопроект (Административнопроцесуалния кодекс) успя да произведе едно становище "за" (като представител на Българското юридическо дружество) и едно против (като председател на консултативния съвет по законодателство), т.е. като гражданин подкрепям, като държавник - не.

Заради такива работи президентът нарече парламента на парламентарната република нотариат (понеже действа като йерихонова тръба на изпълнителната власт). 


А то поне нотариат да беше...


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар