Есен

Есен

11 януари 2018 г.

Русия възстановява авиацията си в Калининград

Целта на програмата е да се защити района на Калининград и ако се наложи, да се извърши въздушен удар по вражески кораби или наземни цели в региона
 
„Щит за Калининград". С такова заглавие излиза на първа страница руският вестник „Известия". 

Според изданието руските военновъздушни сили ще възстановят присъствието си в Калининград, като по този начин значително ще увеличат мощта си в района на Балтийско море.

Съгласно информацията руското Министерство на отбраната се готви за възстановяване на един от бившите полкове, действал на тази територия и снабдяването му със модернизирани изтребители Су-27М, като в последствие летците ще получат и маневрените Су-35S. Целта на програмата е да се защити района на Калининград и ако се наложи, да се извърши въздушен удар по вражески кораби или наземни цели в региона. Според експерти, възстановяването на руското въздушно присъствие в района на Калининград ще позволи на Русия да контролира целия регион на западната част на Балтийско море.

От Министерството на отбраната са разкрили за руския вестник, че идеята е да се възстанови легендарният 689-и гвардейски боен авиополк, който е бил командван от множество съветски въздушни асове по време на Втората световна война, като изданието припомня, че един от тях е Александър Покришкин, награждаван три пъти с ордена "Герой на съветския съюз".

Възстановеният полк ще бъде разположен в покрайнините на Калининград и изпълнява главно задачи за разположения в района Балтийски флот.

Решението за повторното сформиране на полка е било взето в рамките на програмата за превъоръжаване и подсилване на възможностите на държавната авиация, съобщава руският вестник, цитиран от Cross.bg.

Руският ексклав Калининград е същевременно най-южното и най-западно пристанище на страната в Балтийско море. Калининград няма сухоземна граница с Русия и се намира „затворен" между границите на Полша и Литва. В момента там се намира и една от ключовите руски военноморски бази.