Зима

Зима
Пролет

10 януари 2018 г.

Румен Радев: Няма воля за борба срещу корупцията

Според президента е нужен изчерпателен дебат за Истанбулската конвенция
 
"Отхвърлянето на ветото върху Антикорупционния закон от Правна комисия показва, че няма воля за борба с корупцията."

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с отхвърлянето на наложеното ветото върху Антикорупционния закон от страна на Комисията по правни въпроси,

"Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон, и особено събитията от днес, показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията", смята той.

Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите, коментира президентът, като добави, че това е оценката му за ставащото днес, "за съжаление". На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Попитан дали го притеснява това, че девет протеста утре ще посрещнат чуждите делегации, конюнктурно ли е това според него или го намира за нормално, президентът отговори, че тези протести не би трябвало да притесняват него. 


"Нормално е, България е демократична страна, всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи, разбира се в законово установените форми", добави Радев.

На въпрос за Истанбулската конвенция и дали трябва да бързаме с ратификацията й, президентът отговори, че за него първо е нужен изчерпателен дебат по темата. 


"Виждате,че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото. Това е много сериозно", коментира президентът.

Той добави, че и сега имаме закони, защитаващи и правата на жените, и на децата, и срещу домашното насилие, но явно не можем да ги приложим както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели наистина задълбочен дебат. 


"Това е безотговорно", коментира държавният глава и добави, че "борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията, от съда - тук и сега. А ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели", заяви президентът Радев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар