Зима

Зима
Пролет

12 януари 2018 г.

Студенти приемаме всякакви

Хиляди места в нашите висши училища останаха незаети и тази година, както през миналата. А вероятно така ще е и през следващата.
 
Е, сигурно ще си кажете, че са обявили много и затова всеки ВУЗ вдига бройката на приема. По този начин ще има възможност да привлече повече студенти. 

Проверката показва друго. В сравнение с миналата година местата са намалени, но намаляват и приетите в цялата страна.

Със сигурност една от основните причини се крие в демографската криза, но това е проблем, който не може да бъде решен бързо и лесно. Българите намаляваме с бързи темпове и постоянно.

Защо младежите, които имат възможност да учат навън, напускат страната? Може би трябва да попитаме тях. Вероятно обаче преобладаващите отговори ще бъдат свързани с възможностите, които предлагат чуждите университети, но не само.

Незаличимата соцмаксима „Учи мама, за да не работиш“ сякаш обаче продължава да е валидна и продължава да трови кандидатите за университети у нас.

Факт е, че при всяко изявление на британски дипломати у нас от юни 2016 година насам се подчертава как в Обединеното кралство много ценят нашите студенти и как условията им за прием няма да се променят след Брекзит. Може би има връзка с условията за наука у нас. В тази връзка българските учени се молят като просяци да им подновят абонамента за международните списания и информационни пулове, а дори и в средностатистически английски ВУЗ има денонощна библиотека и достъп до всички научни ресурси безплатно за студентите. Нашата Национална библиотека, започната и недостроена още от времето на Червенков, е отесняла тотално още преди 40 години, но не се чува да се подготвя разширение.

Тези условия, разбира се, са много важни, но не са всичко. Библиотеките и компютрите се оказват излишни, ако средата не мотивира студентите да се развиват, нещата не се получават.

Една от основните разлики е, че заради конкуренцията чуждите вузове могат да си позволят да пресяват възпитаниците си, а в нашите им разписват книжките на конвейер, защото иначе ще затворят врати заради липса на финансиране.

Тук трябва да се каже и за тежестта на дипломата. Не става дума за нивата на заплащане. У нас те са по-ниски и темата сега не е тази. Важно е обаче да се знае, че във Великобритания например, когато завършиш магистратура, заплатата ти се вдига, и то с 20 на сто, а не с 5 лева, както в нашата държавна администрация. За частните фирми у нас няма какво да говорим, в масовия случай в тях изобщо не ти искат дипломата за висше. Така с конформистката идея да не се закриват работни места и обезлюдяват региони живуркането на голяма част от псевдовузовете продължава. Докога, не се знае. Ако мерките, взети от просветното министерство дадат резултат, те ще бъдат редуцирани. Ако намаляването продължава, накрая ще започнем да ходим да учим и в Румъния.

В България нещата най-вероятно ще се решат еволюционно - с времето измислените висши училища ще бъдат заличени заради липса на студенти, а останалите ще продължат да работят, но след реформи.





Тодор Господинов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар