Зима

Зима
Пролет

26 януари 2018 г.

Александър Вучич: Ако диалогът Белград-Прищина е за признаване на Косово - благодаря, довиждане

"Ако някой мисли, че може да получи всичко, а другият да не получи нищо, мисля, че това е грешен начин, който няма да доведе до никакво решение."
 
Ако диалогът Белград-Прищина се води с цел Сърбия да признае независимостта на Косово, то „благодаря, довиждане". 

Това заяви сръбският президент Александър Вучич, предава "Фокус"

В рамките на участието си в Световния икономически форум в швейцарския град Давос, държавният глава на Сърбия разговаря с косовския си колега Хашим Тачи по повод продължаващия диалог за нормализиране на двустранните отношения. Вучич подчерта, че не разбира защо във връзка с разследването на убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович сътрудничеството ще бъде ограничено само до обмен на информация между двете страни, но изрази надежди, че отговорните за смъртта на сръбския политик ще бъдат заловени.

По повод двустранните отношения, Вучич коментира: „Да, говори се за тях и за това, че във всеки случай годината няма да е лесна за нас. Тъй като не мога да коментирам глупостите, които някои хора на сръбската политическа сцена изричат - ние трябва да решим кое е това, което можем, кое е това, което искаме, искаме ли бъдеще и дали имаме реален и сериозен подход да загубим най-малкото, което искаме, и да получим колкото можем повече".

„Многократно заявявам, че ситуацията, в която преговаряме с Прищина, трябва да бъде такава, че и двете страни да бъдат по-малко недоволни и ядосани. Ако някой мисли, че може да получи всичко, а другият да не получи нищо, мисля, че това е грешен начин, който няма да доведе до никакво решение", категоричен бе сръбският президент.

Вучич подчерта, че какъвто и да е форматът на преговорите, „някой трябва да покаже добра воля", но в крайна сметка отстъпки трябва да има и от двете страни.

„Ако сте в състояние да направите това, ние сме готови да говорим. Ако кажете, че Сърбия трябва да признае Косово и това е, тогава - благодаря ви, довиждане", бяха думите на Вучич към управляващите в Прищина.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар