Зима

Зима
Пролет

13 януари 2018 г.

Червените се скараха за Истанбулската конвенция

Приемането на конвенцията щяло да е все едно "да се вкарат порно сцени във "Война и мир"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се опънала на президента на ПЕС Сергей Станишев, на закрито заседание на Националния съвет на партията.

Станишев защитил ратификацията на конвенцията, обяснявайки важността на документа и че ако столетницата й се опъне това ще предизвика внушения, че БСП е антиевропейска партия.

Дори намекнал, че това няма да се хареса в Европа и партията щяла да е под угрозата за изключване от семейството на европейските социалисти.

Нинова пък му отговорила, че има национални теми, които са над европейските. Освен това му припомнила, че не за първи път партията щяла да е на различна позиция от ПЕС и дала за пример решенията около мигрантските квоти, СЕТА и за санкциите срещу Русия.

Съпартийци на Нинова изразили и активни притеснения, че ратификацията щяла да е "лъжицата с катран, която да се вкара в кацата с меда" и дори, че приемането й щяло да е все едно "да се вкарат порно сцени във "Война и мир"."


"В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно.

ПГ на „БСП за България" не подкрепя ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие", се посочва в официалната позиция на Националния съвет на БСП, приета на заседанието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар