Зима

Зима
Пролет

7 януари 2018 г.

Ердоган и Борисов си пожелаха България и Турция да живеят заедно в мир

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи реч-послание за толерантност след откриването на "Желязната църква" "Св. Стефан" в Истанбул.

"Самото откриване в този момент, когато България председателства ЕС, е важно послание към международната общност. С това се казва, че различните религии и култури живеят заедно и това показваме на целия свят", заяви турският президент.

"Църквата е храм на българската общност, но е и пример за красотата на Истанбул", добави Ердоган.

"Вие сте свободни да изпълняване своите религиозни задължения и ние ще ви защитаваме. Това е било посланието на нашите деди към народите, които са завладявани", отбеляза турският президент.

Той посочи и че в Турция има храмове, джамии, синагоги.

"Дедите ни са проявявали чувствителност към религиозните права и толерантност. Лошите спомени от историята всъщност не би трябвало да хвърлят сянка върху възможността да живеем заедно. Трябва да живеем заедно, да има обединение. Това е нашето отношения към религиите. В мнозинството трябва да има единство. Ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии и го правим", заяви Ердоган.

"Всеки трябва да свободно да изповядва религията си и ние го гарантираме. Надяваме се, че ще могат да се реставрират религиозните паметници и в България", допълни президентът на южната ни съседка.

"Разбрах, че в София се реставрира единствената джамия отворена за молитви. Тя има 450-годишна история. Надявам се да открием заедно с вас реставрацията на тази джамия."

Ердоган добави, че в България тези културно-исторически обекти също имат нужда от реставрация, и могат да се реставрират заедно.

"Такава прекрасна църква на "Златния рог", нашата религия трябва да бъде уважавана и всички, които сме в Истанбул трябва да можем да запалим по една свещ. Благодаря на турския президент, благодаря на кмета, на общината. С него бяхме в София и аз го помолих да помогне да възстановим църквата "Св. Стефан". Той си удържа на думата, за което благодаря." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той отбеляза, че днешният ден е такъв, че цяла Европа ще види как една християнска и една мюсюлманска страна са пример за толерантност.

"България от 1 януари е председател на ЕС. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза: "Бият се мюсюлмани с мюсюлмани. Християни с мюсюлмани". Тероризъм навсякъде и в най-големите европейски столици. Само заедно може да се преборим. Да живеем заедно, да живеем с мир, да се съобразяваме с другите.", заяви още Борисов.

Той обърна внимание, че изселническите общности се ползват за конфликт.

"Ние можем да направим така, че изселническите общности да гарантират етническата толерантност. Символиката на днешния ден е символиката на Европа", обясни Борисов.

"Турция е най-големият съсед на ЕС, с най-голяма армия, голяма държава. Ние трябва да направим всичко възможно, ние сме длъжни 2018 да нормализираме отношения между Турция и ЕС, такива каквито бяха."

Сигурността и толерантността минават през подобряване на отношенията, категоричен беше Борисов.

"Беше чест за мен и нашата делегация днес със светите отци и мюфтиите да си кажем няколко добри думи."

Борисов пожела на турския народ 2018-а година да е мирна, щастлива и с просперитет.



Няма коментари:

Публикуване на коментар